Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (FrP). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Alle de fire borgerlige partiene styrker seg i Opinions junimåling. Høyre og FrP har en samlet oppslutning på 46 prosent. Samtidig faller både Ap, Sp og Rødt.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre og finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum får seg nok en nedtur i den nye Opinion-målingen.

Her er borgerlig side med Høyre, FrP, KrF og Venstre fullstendig overlegen. Målingen er utført av Opinion  for FriFagbevegelse , Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen i juni.

NTB melder om saken.

Ap: 17,6 , Sp: 5,7.

Ap måles til bare 17,6 prosent. Det er hele 8,7 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2021, partiet har hatt et formidabelt fall på statsminister Støres vakt.

Heller ikke i Senterpartiet er det mye å juble for. Partiet får 5,7 prosent, ved valget  for to år siden fikk Sp 14,5 prosent.

Rødt faller fra 7 til 5 prosent, SV holder seg nokså stabilt, mens MDG fortsatt er under sperregrensen.

–Feil retning for de rødgrønne 

– Trenden går i feil retning for de rødgrønne. Samtidig er det tradisjon for at Ap gjør gode valgkamper og klarer å mobilisere velgerne. Det blir en test for partiet om de klarer det også i år, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.

Men han er ikke optimist på vegne av venstresiden:

– Det ligger ikke an til noen klare endringer i dynamikken i nærmeste framtid, konkluderer han.

Differansen mellom de borgerlige og de rødgrønne har økt med hele 5,6 prosentpoeng – fra 9,5 prosentpoeng i mai til 15,1 prosentpoeng i juni.

Høyre og FrP mangler kun ett mandat

Både Høyre og FrP får frem i målingen, og får alene 84 mandater, ett mandat unna flertall sammen. Dagens to rødgrønne regjeringspartier mister 31 og ender på 45.

Både Venstre og Kristelig Folkeparti måles til 4,5 prosent, en liten fremgang for dem begge.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes):

Ap 17,6 (-0,4), SV 8,2 (+0,2), Rødt 5 (-2,0), Sp 5,7 (-0,8), KrF 4,5 (+0,3), Venstre 4,5 (+0,3), MDG 3,8 (+0,1), Høyre 31,8 (+1,5), FrP 14,1 (+0,7), Andre partier 4,9 (+0,2).

Målingen er basert på 1000 telefonintervjuer og er gjennomført fra 30. mai til 5. juni. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Les også:

Støre ansetter sine nærmeste i toppstillinger

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.