Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg. Foto: Gorm Kallestad / NTB

De borgerlige partiene får flertall på Opinions siste Oslo-måling. Høyre, Venstre, FrP og KrF får samlet 31 mandater.

Det ligger an til et jevnt valg i Oslo, men på Opinions siste Oslo-måling for Dagsavisen , FriFagbevegelse og Fagbladet får de borgerlige partiene flertall i byrådet.

NTB melder om saken.

Høyre, Venstre, FrP og KrF får til sammen 31 av 59 mandater, og vil med det kunne sikre et borgerlig flertall.

Det vil innebære at den omstridte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og hans byråd med Ap, MDG og SV kan bli nødt til å pakke sammen og flytte ut etter åtte år ved makten. Mange Oslo-velgere har sett frem mot en slik dag.

I målingen får Høyre 35,7 prosents oppslutning, som er opp hele 10,3 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i 2019.

Av andre større endringer registreres det spesielt en temmelig massiv tilbakegang for det ytterliggående byrådspartiet MDG. Partiet taper hele 6,1 prosentpoeng i oppslutning.

Det forteller om et parti som har mistet grepet på velgerne, og vil samtidig av mange oppfattes som en hard dom over hva MDG har stått for gjennom åtte år i byråd.

Også Ap og byrådsleder Johansen opplever tydelig tillitssvikt blant velgerne, og går tilbake hele 3,6 prosentpoeng.

Etter målingen å dømme vil hovedstadens velgere ha et nytt byråd, de rødgrønne er ikke ønsket tilbake til fire nye år. .

En del borgerlige velgere frykter imidlertid hva Høyre kan finne på for å sikre seg flertall i en situasjon der det er jevnt mellom blokkene. Et samarbeid mellom Høyre og MDG er nevnt ved en del anledninger, og ville kunne sikret et flertall for H, V og KrF sammen med MDG, og uten FrP.

En slik løsning ville av FrP anses som et svik mot borgerlige velgere som har stemt nettopp for å bli kvitt et upopulært og sekterisk MDG fra styre og stell. Se sak om dette under.

Hele målingen ser slik ut: Høyre 35,7 (+10.3), Ap 16,4 (-3,6), MDG 9,2 (-6,1), SV 11 (+1,9), Rødt 7,4 (+0,2), Fp 1,1 (-4,7), Venstre 7,3 (+1,5), FrP 6,7 (+1,4), Sp 1,5 (-0,7), Krf 1,4 (-0,3), Andre 2,3 (+0,1).

Dersom denne målingen hadde blitt valgresultatet, ville det gitt følgende mandatfordeling i bystyret: H (22), Ap (10), SV (7), MDG (6), R (4), V (4), Frp (4), Sp (1), KrF (1), Fp (0), andre (0).

600 personer er spurt i undersøkelsen som er gjennomført 21. til 23. august.

Les også: 

FrP krever Høyre-garanti mot samarbeid med MDG

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.