Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB

Blir det fortsatt rødgrønt styre i Oslo? Eller overtar de borgerlige makten? Ifølge en ny VG-måling er det uhyre jevnt mellom blokkene i Oslo, det står om under 100 stemmer.

Det ligger an til et svært jevnt valg i Oslo. Får Raymond Johansen (Ap) fortsette som byrådsleder, med MDG og SV på laget – eller kaprer Eirik Lae Solberg (H) makten med en borgerlig koalisjon?

Ifølge VGs nye meningsmåling, utført av Respons Analyse, blir dette en valgthriller. Akkurat nå er  stillingen 30 – 29 i favør rødgrønn side.

Men intet er avgjort.

SV får i denne målingen det siste mandatet i målingen. Men hvis partiet får rundt 80 færre stemmer, stikker Høyre av med dette mandatet. Det er usedvanlig hårfint i slike sammenhenger.

Og da blir det borgerlig flertall i hovedstaden.

– Dette viser at det er dødt løp i Oslo. Hvis folk vil at den positive utviklingen i Oslo skal fortsette må de stemme Oslo Arbeiderparti, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til VG.

Mange vil mene at dette en merkelige beskrivelse av et så omstridt byråd som det Raymond Johansen har ledet.  Politiske og økonomiske skandaler har stått i kø (se sak under), mens problemer og uløste samfunnsoppgaver har tårnet seg opp.

Det noteres imidlertid at Ap får sin laveste oppslutning VG noensinne har målt i Oslo.

–Det rødgrønne flertallet er tapt

Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg, er fornøyd med at hans parti er nesten dobbelt så stort som Ap.

– Dette bekrefter at Oslo-valget blir veldig jevnt. Flertallet dagens byråd styrer på, er tapt også på denne målingen, sier han til VG.

Dagens byrådspartier Ap, SV og MDG må ikke bare ha støtte fra budsjettpartner Rødt for å sikre et flertall med 30 av 59 mandater. De trenger også Senterpartiets ene mandat.

Høyre ligger langt over oppslutningen de fikk i Oslo både sist kommunevalg (25,4) og sist stortingsvalg (23,5).

– For oss handler dette valget om hvordan innbyggerne i Oslo skal få privatøkonomien til å gå opp, å bygge flere boliger og å sikre en trygg og verdig eldreomsorg, sier Lae Solberg.

Mer om målingen:

* Ap får 16,6 prosent oppslutning, og ligger godt under 2019-valget, som var også det et svært dårlig valg for Ap. Partiet sliter med å holde på velgerne: Under halvparten av Aps Oslo-velgere fra stortingsvalget i 2021 vil stemme partiet nå.

*Ap har bare 24 prosent i Groruddalen.

*SVs 14,2 prosent kompenserer for et svekket MDG. SV ligger på nivå med junimålingen (14,7), og fem prosentpoeng over kommunevalget i 2019 (9,1).

*Det er så kort mellom Ap og SV at differansen er innenfor feilmarginen.

*Rød side gjør det best hos de eldste: 56 prosent oppslutning i aldersgruppen over 60 år, men bare 44 % i gruppen under 30.

*Selv i indre østlige bydeler er Høyre (28 %) mye større enn største røde parti, SV (18 %).

*MDG er målingens store taper, og går tilbake hele 5,8 prosentpoeng fra siste valg. Det tyder på at mange har fått nok av partiets ytterliggående politikk i hovedstaden.

Senterpartiet på vippen

I denne målingen havner Sp de på vippen i Oslo, kan få svært stor uttelling for kun 1,6 prosent og ett mandat.

– Det er denne situasjonen vi ønsker å være i, sier Morten Georg Edvardsen, Sps førstekandidat i Oslo.

Han legger til:

– Vi har ingen bindinger til Ap og ingen bindinger til Høyre.

Hvis Sp havner på vippen også etter valget, vil de snakke med alle som er villige til å diskutere deres viktigste saker, sier Edvardsen:

Mange vil likevel bli overrasket om Sp vil støtte et borgerlig byråd i Oslo, mens moderpartiet sitter i regjering med Ap.

Hele målingen (endringer i forhold til forrige kommunevalg, i 2019):

H: 32,6 (+7,2), Ap: 16,6 (-3,4), SV: 14,2 (+5,1), V: 10,6 (+4,8), MDG: 9,5 (-5,8 ), Rødt: 6,3 (-0,9), FrP: 5,4 (+0,1), Sp 1,6 (-0,6), KrF: 1,5 (-0,2), Andre: 0,8 (- 7,2).

(Gruppen «Andre»: 0,3 til Sentrum, 0,2 til Konservativt, 0,2 til Liberalistene og 0,1 til Piratpartiet).

Les også: 

Fortsatt uviss skjebne for milliardsluket Fornebubanen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.