Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Oslo-velgerne later til å ha fått nok av de rødgrønnes styring eller mangel på sådan. Ap og MDG faller kraftig, noe som sikrer borgerlig flertall i hovedstaden.

Det er mindre enn åtte måneder til høstens kommunevalg, og det kan bli en stygg affære for de rødgrønne byrådspartiene. I øyeblikket ligger de an til å bli kastet rett ut fra sine taburetter, om vi skal to en ny måling.

I den ferske Oslo-målingen som InFact har utført for Nettavisen, får Arbeiderpartiet rekordlave 15,9 prosent i byen.

(Nettavisen)

For den ytterliggående byrådspartneren MDG er det om mulig enda verre, partiet går tilbake hele 5,7 prosentpoeng – til et resultat på 9,6 prosent.

Mye tyder på at Oslos-velgerne lei av den politikken som er ført, med blant annet gjentatte økonomiske skandaler, rasering av byens samferdsel og et oppsiktsvekkende pengeforbruk på sykkelveier ingen  har bedt om og få bruker.  bruker.

Byrådets manglende evne til å gjøre noe med galopperende kriminalitet, kan også spille inn. Les egen sak under.

Høyre vokser

Samtidig er Høyre over dobbelt så store som Arbeiderpartiet, med en oppslutning på sterke 36,2 prosent.

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville dagens rødgrønne byrådet ha mistet flertallet, og de borgerlige partiene hadde overtatt makta i hovedstaden.

Det hjelper lite at det tredje byrådspartiet, SV, går går fram fra forrige kommunevalg, til 10,1 prosent (+1,0).

Målingen er tatt opp etter de mange avsløringene om kritikkverdige forhold i eldreomsorgen i Oslo.

Raymond og hans rødgrønne mannskap ville vært nødt til å pakke sammen og flytte ut, og overlate til andre å rydde opp i det de har rotet til gjennom åtte i byrådet.

Dette er den første målingen siden mai 2018 som viser borgerlig flertall i hovedstaden.

– Høyre tar nå for seg fra alle de andre partiene, og styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og Høyre er snudd fullstendig på hodet, sier fagsjef Knut Weberg hos InFact.

For tallene er dyster lesing for Aps byrådsleder: Ved kommunevalget for fire år siden var nemlig Høyre fem prosentpoeng større enn Arbeiderpartiet, mens nå er opposisjonspartiet hele 20 prosentpoeng større.

Bakgrunnstallene viser sjokkerende nok at Ap ligger på 15 prosent nordøst i Oslo, altså i Groruddalen. Ved valget i 2019 lå partiet på over 30 prosent i denne delen av byen, skriver Nettavisen.

Arbeiderpartiet går samlet sett tilbake 4,1 prosentpoeng i målingen, mens Høyre går fram 10,8 prosentpoeng fra kommunevalget i 2019.

Byrådsleder Raymond Johansen kunne knapt fått en hardere og mer tydelig dom fra Oslos velgere, over den jobben han har gjort.

– Klare til å overta

Høyre jubler naturlig nok over tallene som kan gi dem byrådsmakt, etter åtte år i opposisjon.

– Dette er veldig gøy, både for Høyre og alle som ønsker en ny politisk kurs for Oslo, sier Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, til Nettavisen, og konstaterer:  – Vi er klare til å overta.

Solberg lover et borgerlig byråd som «har kontroll på pengebruken og de store investeringene, og som prioriterer det viktigste først».

– Det betyr en trygg og verdig eldreomsorg, kvalitet i skolen der alle elever løftes uavhengig av utgangspunkt, og en kommune som gjør den økonomiske hverdagen lettere i stedet for vanskeligere, skryter Høyre-politikeren.

En god del velgere har trolig en avventende holdning til hva Høyre kan bringe til torgs av forbedringer, men samtidig vil mange tenke at det neppe kan bli verre enn det har vært med Raymond & MDG.

I denne forbindelse vil det for en del velgere spille en viss rolle om Høyre er nødt til å styre sammen med et stadig mer ytterliggående Venstre.

Et løft for FrP

Fremskrittspartiet, som lenge har slitt med oppslutningen i Oslo, får en liten opptur og går fram til 7,1 prosent (+1,8).

– Oslo-folk vil ha en ny retning for byen og med FrPs fremgang er det klart at det er tydelig borgerlig politikk de ønsker, sier Oslo Frps førstekandidat i kommunevalget, Lars Petter Solås, til Nettavisen.

Solås sier målingen er et godt utgangspunkt for valgåret.

– Nå skal vi ut å fortelle om de løsningene FrP har for byen vår og sørge for at et enda sterkere FrP er med på å farge byen blå igjen, sier han.

Øvrige resultater: Senterpartiet 0,5, (-1,5), Venstre 7,6 (+1,8), Rødt 8,4 (+1,2), KrF 1,8 (+ 0,1),

Andre partier gjøre det dårlig, og får 2,5 (-5,5). Dermed ville Folkets parti, som i dag har to bystyrerepresentanter også ha mistet sine plasser. Det samme ville enkeltrepresentanten Chaudrys gruppe.

Tallene viser også at Arbeiderpartiet står svakest i Oslo vest, der de har en oppslutning på 13 prosent. I samme område har Høyre flertall alene, med hele 51 prosent oppslutning.

Les også: 

Raymond: Oslo skal være og er en trygg by

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.