Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, er fornøyd med en ny måling som viser en oppslutning på nærmere 10 prosent i Oslo.

Rødt gjør tidenes måling i Oslo og nærmer seg å være halvparten så stort som Arbeiderpartiet. Med 9,3 prosent av stemmene er Rødt hovedstadens tredje største parti.

I den nye målingen, som er gjennomført av Sentio Research for Oslo Arbeiderparti, får den rødgrønne siden 30 av 59 mandater. Én fattig bystyrerepresentants overvekt takket være Rødt.

– Dette er jo fantastisk bra tall. Vi fikk et nasjonalt gjennombrudd i høst, hvor vi har vist at vi tør å stille maktpolitikere til ansvar. Dette begynte vi jo med i Oslo, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, til Dagsavisen.

– Vi har slitt med høyrevind fra alle kanter i årevis, med en langsiktig strategi om å bli det nye arbeiderpartiet. Endelig ser vi nå at det løsner, sier Moxnes.

Samtidig som Rødt går fram, synker Arbeiderpartiet som en stein. Partiet går tilbake 7 prosentpoeng fra valget i 2015.

– Jeg er fornøyd med at det er rødt flertall. Vi ligger på 25 prosent, vanligvis ligger vi lavere på kommunalt nivå enn på landet, så sånn sett er det ikke håpløst. Men jeg er ikke fornøyd, vi skal opp, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Dagsavisen spør om Johansen kan se for seg Rødt i byråd sammen med Ap:

– Rødt er et støtteparti for oss i dag. Vi har et godt samarbeid med dem, og de har flinke politikere. Nå har det aldri vært en aktuell problemstilling at Rødt vil inn i byråd, så jeg har ikke lyst til å spekulere i det.

«Vi får se etter valget», legger han til.

I samme måling får Frp en oppslutning på 7 prosent, opp 1 prosentpoeng fra valget i 2015. Videre får Høyre 32,2 (+0,4), KrF 3 (+0,6), Sp 1,4 (+0,54), SV 7,1 (+1,7) og MDG 6,3 (-1,8).

Ifølge avisen er stemmene så jevnt fordelt at drøye 400 stemmer ville være nok til å snu et valgresultatet i et kommunevalg fra rød til blå seier.