Oslo 20190510.Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes holder åpningstalen på landsmøtet fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt går mest fram på en måling for NRK og Aftenposten og er nå jevnstore med MDG. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier partiet ikke skal i regjering i 2021.

Rødt er det eneste partiet som går fram utover feilmarginene på den siste målingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten. På målingen får Rødt en oppslutning på 6 prosent, en økning på 2,4 prosentpoeng fra forrige måling.

MDG går imidlertid tilbake 1,7 prosentpoeng og ender på 6,1 prosent.

I god tid før valget i 2021 sier Bjørnar Moxnes at Rødt ikke skal regjering. Han sier partiet skal bli «større og sterkere før det er aktuelt».

Moxnes sier til Aftenposten at han frykter partiet hadde blitt en dørmatte for Arbeiderpartiet.

– Jeg er redd vi ville blitt overkjørt av Ap når vi har så lite erfaring fra Stortinget og sånn, sier han, og viser til at partiet i 2021 ikke ville ha sittet mer enn én periode på Stortinget med en representant, ham selv.

Målingen gir et solid rødgrønt flertall, med 93 mandater fordelt på Ap, Sp og SV. Den sittende regjeringen får 56 mandater på målingen.

Arbeiderpartiet går tilbake 0,4 prosentpoeng fra forrige måling til 23,7 prosent. Senterpartiet går 1,1 prosentpoeng tilbake, men står likevel på sterke 17,5 prosent. SV vokser imidlertid med 0,8 prosentpoeng fram til 7,4 prosent.

Høyre er det partiet som går mest fram etter Rødt, med en økning på 2,1 prosentpoeng til 21,8.

Fordelingen de andre regjeringspartiene er: KrF 3,9 prosent (+0,2), Venstre 3,3 prosent (-0,1) og Frp 8,4 prosent (-0,2).

Nær 960 personer har deltatt i målingen. Feilmarginen er på 1–3,1 prosentpoeng.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂