Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ap gjør sin dårligste NRK-måling i Oslo noensinne, med kun 15,7 prosent. Også MDG synker som en stein. Høyre vokser, og det kan gå mot borgerlig flertall.

I den nye Oslo-målingen Norstat har gjennomført for NRK, får Ap bare 15,7 prosents oppslutning.

Det er den laveste oppslutningen til Ap noensinne på NRKs målinger. Resultatet er 4,3 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2019, som da var partiets dårligste valgresultat i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret over tallene.

NTB melder om saken.

– Det er en altfor dårlig måling for Oslo Arbeiderparti, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK.

Også byrådspartner MDG faller kraftig, med 5,4 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2019. Store deler av partiets tidligere velgere vender nå MDG ryggen.

Begge disse rødgrønne partiene har nylig hatt landsmøter, hvilket åpenbart ikke har skapt særlig entusiasme blant velgerne. Det ser ut til å ha hatt motsatt effekt.

For de rødgrønne i Oslo kan det dermed gå mot at de mister sin byrådsmakt. Det hjelper ikke at byrådspartner SV øker med 3,4 prosentpoeng. Til sammen får de tre byrådspartiene 22 av de 59 representantene i bystyret.

De får heller ikke flertall ved hjelp av Rødt, som får fire representanter på målingen.

Den store vinneren på målingen er Høyre, som øker oppslutningen med 9,2 prosentpoeng fra 2019-valget, til 34,6 prosent. Høyre kan likevel slite med å få med seg et flertall i bystyret.

FrP får tre representanter, mens Venstre får fire.

Dermed kan et eventuelt Høyre-byråd bli avhengig av små partier som øker kraftig i målingen. Både Folkets Parti, Norgesdemokratene og Industri- og næringspartiet ligger an til å få inn representanter.

Alle resultater:

(Endring fra 2019-valget i parentes): H 34,6 (+9,2), Ap 15,7 (-4,3), SV 12,5 (+3.4), MDG 9,9 (-5,4), R 7,1 (-0,1), V 6.7 (+0,9), FrP 4,5 (-0,8), FP 2,7 (-3,1), INP 1,7 (+1,7), Sp 1,4 (-0,8), Norgesdemokratene 1,2 (+0,9), KrF 0,5 (-1,2), Andre 1,6 (-0,4).

Undersøkelsen er basert på 600 intervjuer gjort i perioden 9.5.–12.5. Feilmarginer: 0,6–4,6 prosentpoeng.

Les også: 

Oslo vant internasjonal sykkelpris: – Veldig stas, sier MDG-byråden

Velkommen til møte:

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.