Tankevekkende svake tall for Ap-leder Jonas Gahr Støre i hovedstaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Det raser for Arbeiderpartiet i Oslo, en ny måling viser et fall på hele 5 prosentpoeng. Et slikt valgresultat vil være historisk og sensasjonelt svakt, og gi det dårligste stortingsvalget for Ap i Oslo siden 1924.

Stortingsmålingen er utført av Sentio for Nettavisen og Klassekampen.

Selv om Jonas Gahr Støre ser ut til å lede i kappløpet mot statsministerstolen, gjør hans parti det svært dårlig i hans eget fylke Oslo. I Sentio-målingen ligger Ap an til en oppslutning på kun 20,1 prosent, hele 8,4 prosentpoeng under valgresultatet i 2017.

Hvis det skulle bli resultatet 13. september, vil det være det dårligste stortingsvalget for Ap i Oslo siden valget i 1924.

For mange vil det være oppsiktsvekkende om en påtroppende statsminister får så elendige resultater for sitt parti i sitt eget fylke, og kan ses som et svakt fundament for statsministerposisjonen.

Også Høyresiden får seg en kraftig nedtur i Oslo-målingen. Høyre gjør det i likhet med Ap historisk svakt, og faller 2,9 prosentpoeng til 22,8 prosent. Om det skulle bli valgresultatet, vil det være det dårligste resultatet for Høyre i Oslo noensinne, faktisk siden partiet ble stiftet i 1884.

Frp får nok en skuffende måling i hovedstaden, med kun 5,6 prosent (-0,8). Et slikt resultat vil innebære at Jon Helgheim, som står på 2.-plass på partiets osloliste, ikke kommer inn på Stortinget.

«Andre», partiene som ikke er representert på Stortinget, øker til 3,7 prosent (+1,7). Størst oppslutning har Demokratene, med 1,7 prosent.

Senterpartiet måles til 4,7 prosent (+0,2), det innebærer at tidligere Ap-representant Jan Bøhler kommer inn på tinget på nytt, for et annet parti.

Målingen viser for øvrig at de ytterliggående partiene Rødt, SV og MDG til sammen får støtte fra 34,2 prosent av velgerne i Oslo. De tre partiene øker med til sammen 5,6 prosentpoeng fra Klassekampens Oslo-måling i juni.

SV oppnår 13,7 prosent, Rødt får 9,8 og MDG 10,7 prosent. Det vil si at hver tredje oslovelger oppgir å ville stemme på et av disse  partiene langt ute i den politiske periferien.

I dag har Arbeiderpartiet fire stortingsrepresentanter fra Oslo, mens Rødt og SV til sammen har tre. På denne målingen får Ap fortsatt fire, men nå har Rødt og SV til sammen fem representanter. I tillegg går MDG opp fra en til to representanter.

Oslo er den største valgkretsen i landet og får fra høsten 20 av de 169 stortingsrepresentantene.

Les også:

Ytre venstre fosser frem på Oslo-måling – MDG/Rødt/SV: 35 prosent

Sentio Research har spurt 800 personer om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp 16. – 19. august, og har en feilmargin fra til 0,9 til 3,2 prosent.

 

Forhåndsbestill årets viktigste boknyhet, før førsteopplaget er borte:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Bestill også suksessboken:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Har du husket å støtte Document? Vi setter pris på ditt bidrag, stort eller lite: 

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂