Lan Marie Berg (MDG) ville blitt partiets eneste stortingsrepresentant om dagens måling var valgresultatet.  Foto: Javad Parsa / NTB

Nå er det full krise for MDG, i en ny måling er oppslutningen halvert. Også Nato-motstanderne SV og Rødt faller, mens  Høyre øker mest.

MDG har stort sett bare hatt dårlige meningsmålinger det siste halve året.  Det ene svake resultatet har avløst det andre.

Nå melder Nettavisen om enda en måling. Når man nesten ikke trodde det kunne bli verre for partiet, ja, så blir det nettopp det:

Miljøpartiet de Grønne (MDG) fortsetter nedgangen på målingene. I Nettavisens marsmåling fra Sentio, får partiet en oppslutning på kun 2,9 prosent, som er tilbake 0,4 prosentpoeng fra februar, skriver Nettavisen.

Tallene kommenteres av administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard:

– Det er en krisemåling for MDG, og den svakeste målingen siden desember 2018. Partiet er mer enn halvert siden august i fjor, sier Østgaard til Nettavisen.

Trenden har vært tydelig i lang tid. Det som tidligere var en «stigende stjerne» i norsk politikk, er i ferd med å gå inn for krasjlanding:

I august i fjor hadde MDG en oppslutning på rekordhøye 7,2 prosent, mens partiet i stortingsvalget samme år, havnet rett under den avgjørende sperregrensen på fire prosent, skriver Nettavisen.

Krisemålingen kommer i samme uke som MDG har foreslått at pengene Norge tjener på krigen i Ukraina, totalt hele 1500 milliarder kroner, bør gis til Ukraina.

Hvis denne målingen hadde vært et valgresultat, ville partiet ifølge Nettavisen kun sittet igjen med en eneste representant på stortinget, nemlig den omstridte Lan Marie Berg.

Så svake målinger over lang tid kan være et signal om at MDG er på vei ut av norsk politikk. Tiden for et parti tuftet på lettvinte klimapåstander og fordummende dommedagsspådommer kan være over.

Ellers i målingen gjør Høyre det godt, med en oppslutning på hele 27,5 prosent, frem 2,6 prosentpoeng.

– Det er den beste målingen for Høyre siden august 2020, opplyser Østgaard i Sentia til Nettavisen.  Dette ville gitt Høyre hele 15 flere stortingsrepresentanter om det var valgresultatet.

Mange spør seg trolig hva som ligger til grunn for Høyres fremgang. Partiet står for akkurat det samme og har samme bemanning som da velgerne sa takk og farvel for få måneder siden.

Også Arbeiderpartiet går noe opp, og får en oppslutning på 22,5 prosent, opp 0,6 prosentpoeng.

Framgangen kommer kort tid etter at Hadia Tajik trakk seg som arbeidsminister og Ap-nestleder, etter sin håndtering av pendlerboligsaken. Det kan sikkert spekuleres i sammenhenger her. Er velgerne glad for å bli kvitt Tajik? Eller har man bare ikke fått med seg alt bråket på toppnivå i partiet?

Dette er uansett et godt stykke under valgresultatet på 26,3 prosent for Arbeiderpartiet.

Senterpartiet har snudd nedgangen i de seneste målingene, og får nå 9,2 prosent. (+1,3). Også det er langt unna de målinger nær 20-tallet partiet oppnådde for et års tid siden.

Begge de to ytterliggående sosialistpartiene og profilerte Nato-motstanderne SV og Rødt faller, med henholdsvis 1,9 prosentpoeng til 8,7 (SV) og 0.9 til 7,2 (Rødt).

FrP synker med 1 prosentpoeng til 10,4. KrF faller 0,6 til 2,4, og har i likhet med MDG «bunnen i sikte». Venstre står uendret på 4,9 prosents oppslutning.

Det er verdt å merke seg at kategorien Andre (med Demokratene som største parti med 2 prosent) nå ligger på hele 4,1 prosent, opp 0,3 prosentpoeng.

Les mer om et nok utspill som ikke ser ut til å ha hjulpet på oppslutningen om MDG: 

MDG: – Norge må dele strømmen med utlandet

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.