Bildet: Valgnederlaget har ikke lagt noen demper på Knut Arild Hareides lyst på posisjonering og den som bestemmer dagsorden. Først lot han som han kunne tenke seg å gå til sengs med de blå, før han trakk seg. Det ble for uanstendig med FrP. Men det visste han hele tiden, så hvorfor flørte?

I DNs meningsmåling for oktober er KrF nede på det laveste nivå noensinne – 3,2 prosent. Ap og H er jevnstore på 25 prosent. Det er oppsiktsvekkende tall.

Knut Arild Hareide og ledelsen gjør intet tegn til å ville endre kurs, til tross for velgernes klare budskap. De vil heller gå ned med skipet, kan det se ut som. Det er mot politikkens tyngdelover. Tror Hareide, Johnsen, Eriksen, Bekkedal og Ropstad at de får en belønning i det hinsidige for å kjøre partiet i senk? Man må undres.

Ap faller 2,2 prosent i forhold til valgresultatet. Det er også oppsiktsvekkende. Ap er rammet av den samme synkende tillit. Partiet klarer ikke bestemme seg. Skal det gå til venstre eller høyre? Tåkefyrsten klarer ikke gi noen klare signaler.

FrP ligger og vaker rundt 15 prosent. Med litt klarere signaler om at Sylvi skal overta, vil partiet stige til 20. Da vil det politiske landskap være endret. Da kan vi snakke om en blå blokk som i Danmark. Senterpartiet vil måtte bestemme seg. Partiet kan ikke bestå hvis det fortsetter å holde fast i den røde blokken. Det er naturstridig.

 

På Dagens Næringslivs meningsmåling for oktober får Kristelig Folkeparti 3,2 prosent – den laveste oppslutningen siden Sentio begynte med partimålinger.

Partiet faller 1 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i september.

– 3,2 prosent er ikke et godt tall, og det viser at vi har en jobb å gjøre, sier nestleder i KrF Olaug Bollestad.

På snaut 20 år er fire av fem velgere borte fra partiet. I 1997 målte meningsmålingsbyrået Sentio KrF til 16,6 prosents oppslutning, skriver Dagens Næringsliv.

På målingen er Arbeiderpartiet og Høyre like store med 25,2 prosents oppslutning. Det er den svakeste målingen for Ap siden august 2008. De to største partiene går henholdsvis 2,2 prosentpoeng ned og 0,2 prosentpoeng opp siden valget.

Oppslutningen om de andre partiene er som følger, endringer fra valgresultatet i parentes: Frp: 14,6 prosent (-0,6), Sp: 10,2 (-0,1), SV: 7,3 (+1,3), MDG: 4,9 (+1,7), Venstre: 4,6 (+0,2) og Rødt: 3,1 (+0,7).

Det borgerlige flertallet er borte på denne målingen siden MDG er over sperregrensen. Mandatberegningen gir den borgerlige siden 81 stortingsplasser.

Feilmarginen på målingen er mellom 0,9 og 3,2 prosentpoeng. (NTB)