Arbeiderpartiet under Jonas Gahr Støres ledelse går én vei: ned. Partilederen på besøk på Aker Verdal nylig. Det ville være en overdrivelse å si at «gølvet» og industrilokalene er hans biotop. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Jubelbruset rundt MDGs voldsomme fremgang på partimålingene overdøver en historisk hendelse: Bunnen er i ferd med å falle ut av Arbeiderpartiet.

«Alt lykkes for denne regjeringen» sa Trygve Lie om Nygaardsvold-regjeringen da Märtha og Olav fikk en sønn i 1937. Ved lokalvalget det året fikk Arbeiderpartiet 43,4 prosent. I målingene nå tre måneder før valget vaker Jonas Gahr Støres Ap rundt 23-24 prosent.

Det er en knusende melding fra velgerne. Det som en gang i tiden var ørnen blant norske partier virker knapt flyvedyktig.

De dårlige målingene kommer tett som hagl. Til frokost i dag kom TV 2s måling hvor Ap gikk tilbake 2,2 til 24,2. Et slikt valgresultat ville vært det dårligste lokalvalget noensinne for partiet. Sammenlignet med stortingsvalg må man tilbake til 1924 for å finne dårligere tall. 1924! Det er 95 år siden.

Opinion-målingen fra i går så det enda mer trøstesløst ut for Støre: Arbeiderpartiet kunne notere seg for 23 prosent, en nedgang på 4,2 prosentpoeng fra forrige måling. Målingen viste at partiet lekker både til SV, Rødt og Senterpartiet.

Tajik uten svar

Ap-nestleder Hadia Tajik forstår ikke hvorfor partiet gjør det så dårlig på TV 2 / Kantar TNS-målingen. Hun vil ikke si hvor partiet bør ligge når stemmene er talt opp i september.

– Jeg tror det er uklokt å proklamere et enkelttall. Det har Arbeiderpartiet gjort tidligere og det lønner seg verken for motivasjon eller noe annet, sier hun til TV 2.

Både medier og politikere tyr til klimasak og bompengemotstand når de skal forklare hva som skjer, men det er for lettvint. Det er riktignok et faktum at både klorofyllkommunistene i MDG og bompengemotstanderne seiler i frisk medvind og stjeler mange stemmer fra Arbeiderpartiet, men partiets svalestup startet lenge før disse to startet sin opptur.

Ved valget for to år siden oppnådde Ap fattige 27,4 prosent. I lys av dagens status høres det ikke så verst ut, men det var altså et fall på 5,6 prosentpoeng i forhold til lokalvalget 2015.

Internasjonal trend

Arbeiderpartiets kollaps føyer seg inn i en internasjonal trend: sosialdemokratiske partier imploderer i hele Europa. Hvor Ap-velgerne går hen er ikke uinteressant, men Aps fall hadde fortsatt uansett miljøfanatikere og bompengemotstand.

Vanligvis bygger et parti som Ap seg opp etter noen år i opposisjon. Det er påfallende at Arbeiderpartiet etter seks år i opposisjon knapt er i stand til å utfordre den sittende regjeringen, en regjering som ikke akkurat spruter av entusiasme og styringskraft. Da Ap tapte makten i 2013 fikk partiet 30,8 prosent. Etter et lite blaff i 2015 på 33, har det gått den veien høna sparker.

Det hjelper ikke at partiet i tillegg holder seg med en dysfunksjonell partiledelse som nesten utelukkende reagerer på regjeringens politikk istedet for å lansere egne ideer.

Oslo: Svart

I Oslo ser det om mulig enda svartere ut for Støre & Co. To målinger de siste dagene har målt Ap på 19-tallet. Dersom dette skulle bli valgresultat, har partiet mistet fire av ti av sine 2015-velgere i hovedstaden.

dagens Norstat-måling setter MDG ny rekord med 16,7 prosent, og puster dermed Ap-byrådsleder Raymond Johansen (19,9) i nakken.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger gjør det også skarpt med 7,9, og kan, dersom de går til høyresiden, bli tungen på vektskålen. Og til høyre går de nok:

– Det er ikke noen hemmelighet at vi ikke synes det sittende byrådet gjør en spesielt god jobb, FNBs listetopp i Oslo, Bjørn Revil til NRK.

For MDGs rekordmåling til tross kan det rødgrønne flertallet i Oslo glippe. Både Ap, SV og rødt taper oppslutning, totalt går de tre ned 11,6 prosentpoeng. Da nytter det lite at MDG øker med 7,1.

Oslo øst: Svartere enn natten

Ingen steder i hovedstaden kan Arbeiderpartiets kollaps leses tydeligere enn i Oslo øst – det som tidligere var partiets bastion. På Respons Analyse / VGs partibarometer for noen dager siden øker støtten til både bompengemotstanderne og -forkjemperne, som på alle andre målinger for tiden.

Polariseringen og splittelsen innad i velgermassen kan studeres i lys av f.eks. Folkeaksjonens oppslutning. Aksjonen er ensifret i vest og indre øst, men solid tosifret i Groruddalen og Oslo syd. I Groruddalen henter Arbeiderpartiet ifølge Respons 26 pst mot Folkeaksjonen nei til mer bompenger 22 pst., skriver Poll of polls.

I Groruddalen oppnådde Ap for fire år siden over 50 prosent i flere bydeler (Alna: 50,7 og Grorud 52,5). Statistisk usikkerhet til tross: 26 prosent og en differanse på fattige fire prosent ned til FNB er et dramatisk fall.

At dette er situasjonen i Groruddalen er et svært dårlig omen for Raymond – og dermed også for Støre.

Støre – Ånden som går

Jonas Gahr Støre er mannen Arbeiderpartiet har satt sin lit til. En formuende overklassegutt fra Oslo vest. Noen ganger stiger han rundt blant folk som en vanlig mann.

Det gjorde han også foran stortingsvalget i forfjor. Morgenbladet var med partilederen på turné og leverte denne megetsigende skissen:

På en parkeringsplass i Øksnes i Vesterålen gikk det mot kveld. Støre sto i en halvsirkel og lyttet til en representant for lastebilsjåførene i regionen som snart hadde snakket i ti minutter om bompenger, E10 mot Sortland og utlendinger som bruker ulovlig diesel. Gradvis ble det tydelig at ordføreren ikke hadde lagt opp nok program for delegasjonen fra moderpartiet. Støres presserådgiver flakket med blikket. Etter en lang dag slet sjefen med å vise interesse. Da møtet endelig var ferdig, ble rådgiveren stående igjen med lastebilsjåføren og småprate. «Jeg måtte godsnakke litt for at de ikke skulle føle seg helt oversett.»

Innen Støres delegasjon hadde lagt «havrommet» i nord bak seg, og satt på flyet tilbake til Oslo denne maikvelden, var det vanskelig å si hvor mange flere som var blitt overbevist om å stemme Arbeiderpartiet. Før partilederen gikk om bord, stoppet han på Narvesen og kjøpte The New Yorker.

Alt mislykkes for Arbeiderpartiet. Støre gjør nedturen bare litt brattere, og slik sett smerten mindre langvarig. Flere lyspunkter er det ikke mulig å finne for den forhenværende ørnen.

Det er duket for et katastrofevalg om 88 dager.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂