Nytt

Jonas Gahr Støre sliter: Ap er mer enn halvert sammenliknet med hans bestenotering som Ap-leder.

Arbeiderpartiet er nærmest i fritt fall på NRKs partibarometer for januar: 20,1 prosent.

Ap ville gjort sitt dårligste valg på 94 år dersom dette hadde vært valgresultat.

Tilbakegangen er på 5,7 prosentpoeng fra NRKs forrige måling i desember, og ned 7,3 fra valgresultatet i september – som var Aps nest verste i moderne tid.

Om dagens måling var et valgresultat ville det vært Aps dårligste valg siden 1924.

Historisk lavt

Nettstedet Poll of polls har kun notert seks enkeltmålinger for Ap under 24-tallet siden man begynte å samle alle meningsmålinger i 2008. Aldri har målingene har vært svakere enn 22 prosent for Ap.

Bakgrunnstallene viser at mer enn hver femte som stemte Ap ved stortingsvalget i september i fjor nå har satt seg på gjerdet. Samlet ville bare seks av ti som stemte Ap i fjor høst, gjort det samme nå.

Hadia Tajik kommenterer katastrofetallet slik overfor NRK:

– Dette er ikke en måling som vi er fornøyd med eller ønsker oss, sier Tajik, Aps eneste nestleder etter at Trond Giske gikk av søndag.

Hun viser til at Ap har vært i en «ganske krevende situasjon» de siste ukene, men sier at hun forventer økt velgerengasjement når partiet kommer i gang med mer politisk arbeid.

Venstresiden taper

Det er interessant å merke seg at selv om både Rødt, SV og Sp går frem på denne målingen, går de samlet frem med kun 3,4 prosent. Deres fremgang utligner på ingen måte Aps fall på 5,7 prosent.

Høyre oppnår 28,7, som er mer enn hva Ap og SV oppnår samlet (20,1 + 8,3 = 28,4).

Aps nød er SVs brød: Sosialistisk Venstreparti gjør sin beste NRK-måling siden august 2009.

22,7 prosent av velgerne Arbeiderpartiet hadde i desember vet ikke lenger hvem de skal stemme på. 6 prosent sier de vil stemme Høyre og 4,4 av de som i desember ville stemt Ap sier nå de vil stemme SV.

Ap lekker altså mer til Høyre enn til SV.

Med denne målingen på 20,1 er Ap mer enn halvert sammenliknet med Jonas Gahr Støres bestenotering som Ap-leder. På slutten av 2014 hadde Ap 42,8 prosent på NRKs partibarometer. Sist Ap hadde en måling over 40-tallet var i oktober 2015.

Nær flertall for H, Frp og V

De fire borgerlige partiene (H, Frp, V, KrF) får til sammen 91 mandater på denne målingen, og styrker dermed flertallet fra høstens stortingsvalg til tross for at Venstre måles under sperregrensen.

Det nærmer seg også rent flertall for Høyre, Venstre og Frp uten hjelp av KrF: De tre partiene som nå sitter i regjeringsforhandlinger får til sammen 83 mandater på denne målingen.

Det kreves 85 for flertall på Stortinget.

Høyre får 28,7 i målingen, opp 1,9 prosentpoeng, og Erna er selvsagt fornøyd:

– Veldig hyggelig. Og det er jo på et høyt nivå, høyere enn både valget i 2013 og i høst. Det synes jo jeg er en hyggelig tilbakemelding til regjeringen og måten regjeringen jobber på. Så vet jeg at det går opp og ned på målinger.

– Ingen alternativer, ingen løsninger

Erna var på vei til Gardermoen for å fly til Washington da hun kommenterte målingen. Hun skal møte president Trump onsdag.

Om Arbeiderpartiets fall sier hun at partiet har vært gjennom «en veldig vanskelig situasjon i tiden før og etter jul, i tillegg hadde de et dårlig valg i høst og de har ikke kommet frem med noe ny politikk».

Erna tror Giske-sakene og varslingsbråket «sikkert er en god og viktig forklaring nå», men hun påpeker også dette:

– Vi har ikke sett noen alternativer, vi har ikke sett noen løsninger, og det gjør jo også at det kanskje ikke gir noe inntrykk av hva Arbeiderpartiet vil, svarer statsminister Solberg.

De øvrige partiene får følgende oppslutning – med endring fra desembermålingen i parentes: Høyre 28,7 (+1,9), Frp 14,9 (+0,2), Sp 12,2 (+1,0), SV 8,3 (+1,2), KrF 4,6 (uendret), Venstre 3,6 (-0,3), Rødt 2,9 (+1,2), MDG 2,7 (-0,3), andre 2 (+0,8).

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!