Ap-leder Støre kan endelig se partiet sitt på nivå med valgresultatet i fjor. Som var et elendig valg for Ap. Foto: Joachim Dagenborg / Reuters / Scanpix

Ikke siden stortingsvalget i fjor har Arbeiderpartiet hatt større oppslutning enn nå. I en ny måling får partiet 27,8 prosent og ligger klart foran Høyre.

I målingen utført av Norfakta denne uka på oppdrag av Nationen og Klassekampen , hadde Ap en økning på 4,1 prosentpoeng siden forrige måling i juli.

De er dermed klart foran Høyre som falt 1,7 prosentpoeng til 24,6 prosent og Fremskrittspartiet som falt 1,9 prosentpoeng til 12,9 prosent. Senterpartiet økte fra 9,7 til 12,3 prosent.

Maktfordelinga gir et rødgrønt flertall. Ap, Sp og SV får til sammen får 83 mandater, men med to Rødt-mandater blir det flertall. Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre får 75 mandater, og ender på 83 med KrFs 8 mandater i tillegg.

– Vi får oppmerksomhet for det vi har fått flertall for i Stortinget, som mer orden i arbeidslivet, bedre satsing på helse, sykehus og eldreomsorg, sier Aps partileder Jonas Gahr Støre til Nationen.

Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, er ikke like fornøyd med målingen. Men samtidig som det har gått ned for partiet, er Høyre fortsatt omtrent på valgresultatet.

– Og det var et godt valg for Høyre. Det er lenge til neste stortingsvalg, alle partier vil helt sikkert se mange målinger som går opp og ned innen den tid. Det er valgdagen som teller, mener hun.

For de øvrige partiene er oppslutningen på målingen som følger: KrF 4,8, MDG 2,4, Rødt 3,7, SV 5,8 og Venstre 5,1.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂