Jonas Gahr Støre ligger an til å lede Arbeiderpartiet til dets dårligste fylkesvalg noensinne. Rødts Bjørnar Moxnes (tv) og Jonas Gahr Støre etter partilederdebatten på NRK fredag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

De store partiene taper stort – til fordel for grønne og radikale partier på venstresiden. Valget etterlater seg et nytt politisk landskap, mener forskere.

Valgresultatet – basert på Valgdirektoratets prognose i 22-tiden mandag kveld – ser ut til å danne grunnlaget for et nytt, radikalt og grønt politisk landskap, ifølge valgforsker Peter Egge Langsæther ved NTNU.

– I Europa har vi sett at grønne partier og det radikale venstre styrker seg, mens de tradisjonelle partiene svekkes. Det vi ser i Norge nå, er en del av en europeisk trend, sier han til NTB.

Ap og H valgets tapere

Da rundt 40 prosent av stemmene var telt opp mandag kveld, lå Ap an til å få en oppslutning på drøyt 24 prosent på landsbasis, ifølge Valgdirektoratets prognose for fylkesvalget. Hvis prognosen treffer, vil Ap gjøre det dårligste lokalvalget i partiets historie. Den tidligere bunnoteringen ble satt i 2003 med 27 prosent.

– Dette er åpenbart et valgresultat som Ap ikke kan være fornøyd med. Vi ønsker å ligge på et betydelig høyere nivå enn dette, sier Aps nestleder Bjørnar Skjæran til NTB.

Det andre partiet som utmerker seg når det gjelder tapt oppslutning, er Høyre, som kan falle under 20 prosent på landsbasis etter en tilbakegang på nesten 4 prosentpoeng fra kommune- og fylkesvalget for fire år siden.

– I Norge og Skandinavia har de sosialdemokratiske partiene klart seg rimelig godt sammenlignet med søsterpartier lenger sør i Europa, men den langsiktige utviklingen som man har sett i Europa, ser man også her, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Han mener utviklingen må forstås i lys av at debatten i stor grad preges av spørsmål som klima, bompenger og distriktspolitikk der partier som Ap og Høyre mangler tydelige svar.

MDG: Tidsskille i politikken

Miljøpartiet De Grønne lå i 22.30-tiden an til å få en oppslutning på landsbasis på snaut 8 prosent, og partiet vil med det være en av valgets vinnere sammen med Senterpartiet. I Oslo kan oppslutningen bli rundt 17 prosent – ifølge prognosen hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015.

– Hvis vi havner i det sjiktet, tror jeg det betyr et tidsskille i norsk politikk. Den gamle høyre-venstre-aksen blir kraftig utfordret av et parti som mener grått-grønt er den viktigste skillelinjen, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad til NTB.

– Vi har skapt historie i dag. For første gang har et helgrønt parti virkelig brutt igjennom i Norge, fastslår Une Bastholm, MDGs andre nasjonale talsperson og partiets eneste stortingsrepresentant.

SV og Rødt vil fortsatt være for småpartier å regne – basert på en ventet oppslutning på henholdsvis 6 og 4 prosent – men begge partiene kan få rundt 2 prosentpoengs framgang hver.

For Rødts del innebærer det en dobling av oppslutningen fra forrige fylkesvalg.

Regjeringspartiene sliter

Senterpartiet ligger på sin side an til å bli den andre av valgets desiderte vinnere – med en formidabel framgang på over 6 prosentpoeng til rundt 14 prosent på landsbasis.

Ifølge prognosen blir de fire partene som sitter i regjering sammen, straffet av velgerne. Fremskrittspartiet kommer til å tape snaut 2 prosentpoeng i oppslutning og ende under 9 prosent, hvis prognosen slår til. Frp vil i så fall gjøre sitt dårligste fylkesvalg siden 1991.

Kristelig Folkeparti og Venstre faller nesten like mye til rundt 3 og 4 prosent i fylkesvalget.

Ifølge landsoversikten ligger Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) an til å få 3,4 prosent av stemmene på landsbasis. I Bergen kan partiet imidlertid få hele 18 prosents oppslutning, ifølge de opptelte forhåndsstemmene. I Oslo ligger partiet an til å få 6,4 prosent.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.