Gahr Støre mener partiet hans «ligger veldig godt an» foran valget. Noen ville valgt andre ord for å beskrive en gallup-oppslutning på 32 prosent – opp vel ett prosentpoeng fra valget Ap tapte for fire år siden.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er uaktuelt å gå i regjering med Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Han vil heller ikke ha noen samarbeidsavtale med dem.

– Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å gå i regjering med Rødt eller MDG. Det er av respekt for forskjellene i politikken og for deres og våre velgere, sier Støre til VG.

Støre er for tiden på Vestlandet på partiets valgkampturné. Ap-lederen vil bruke onsdagen i Stavanger.

– Jeg vil finne det naturlig å ha samtaler med Senterpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare deres syn på saker og eventuelt regjeringssamarbeid, sier Støre på spørsmål om hvilke partier han kan sitte i regjering med.

Støre trekker spesielt frem Senterpartiet, og går langt i antyde at partileder Trygve Slagsvold Vedum er hans foretrukne romkamerat i regjeringskontorene.

– Det virker sannsynlig at vi vil samarbeide i regjering med Senterpartiet, hvis flertallet bak dagens regjering faller sier Støre.

Han går også langt i åpne for at noen partier kan bli nektet adgang til regjeringskontorene for å gjøre rom til andre.

På spørsmål om han kan ha en samarbeidsavtale med Rødt og MDG i Stortinget, slik statsminister Erna Solbergs Høyre/Frp-regjering har med KrF og Venstre i dag, svarer Støre:

– Rødt har standpunkter, blant annet i sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken og den økonomiske politikken, som er for fjernt for Arbeiderpartiet. Rødt er et revolusjonært parti.

– Kan du ha en samarbeidsavtale med Rødt?

– En samarbeidsavtale som dagens regjering har, er ikke aktuelt for oss å ha med Rødt.

– Hva med MDG?

– Det er heller ikke aktuelt. sier Støre.

På landsbasis har Arbeiderpartiet gått noe tilbake siden i fjor høst, men målingene tyder fortsatt på regjeringsskifte. Arbeiderpartiets oppslutning ligger i dag på rundt 32 prosent, mot 30,8 prosent i valget i 2013.

Det er ti måneder siden de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre sist hadde flertall på snittet av målingen, ifølge Pollofpolls.

– Jeg tror fortsatt vi har en gruppe igjen som vi kan nå av folk som sitter på gjerdet. Vi har gått noe ned siden før jul, men ligger fortsatt veldig godt an, sa Støre forrige uke.

Opp 1,2 prosentpoeng etter fire år i opposisjon – det er hva Gahr Støre kaller å «ligge veldig godt an».

 

VG: Ap-Jonas: Slik kan min regjering bli

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂