Ingen velger-magnet: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er med på å føre partiet mot nye bunnivåer. Foto: Terje Pedersen / NTB

I to ferske målinger øker Høyre klart mest og beholder posisjonen som største parti. Ap får både en opptur og en ny nedtur. «Klimapartiene» MDG og Venstre nærmer seg noe som minner om en kollaps, deres «grønne» budskap virker utgått på dato.

2021 er et stortingsvalg-år, og da knytter det seg naturlig nok ekstra interesse til utviklingen i oppslutning partiene imellom. Denne uken ble to nye målinger offentliggjort.

Dagsavisen gjengir Vårt Lands måling fra januar, og det fremgår at Arbeiderpartiets lange rad av negative målinger har stoppet. Ikke minst viser målingen at Ap er klart større enn sin nye rødgrønne rival:

Arbeiderpartiet er imidlertid klart større enn Senterpartiet, som de lå jevnt med i desember. Med et hopp på 2,8 prosentpoeng ligger partiet også over fire prosent foran månedsgjennomsnittet for januar i Poll of polls.

Partileder Jonas Gahr Støre forklarer målingen slik:

– Målingen er et uttrykk for at hele partiet har fått snakke om rettferdig krisepolitikk for arbeidsledige, bedrifter og unge som sliter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisa.

Hans posisjon både som Ap-leder og statsministerkandidat på rødgrønn side har i senere tid vært et tema. Enkelte har forsøkt å vri diskusjonen over i et spor der det har handlet om «stans mobbingen av Støre».

Ap-lederen er selv tydelig på at dette kan ha vært en faktor som har skapt ny sympati hos en del velgere:

– Jeg får støttemeldinger fra kjente og ukjente partifeller. Det motiverer, men jeg konsentrerer meg om å få oppmerksomhet bort fra indre forhold og over på problemer i vanlige folks liv, sier Støre selv.

Den andre målingen er foretatt av Ipsos for Dagbladet, og ble omtalt av Document sent torsdag. Her går Ap tilbake 0,7 prosentpoeng, og lander på miserable 20,4 prosent i oppslutning. Ingen tegn til noen «ny vår» for Ap her, med andre ord.

Men uansett hvilken av målingene man ser på, er det Høyre som har størst grunn til å juble. I målingen for Vårt Land går Høyre frem nesten fire prosentpoeng, til 25,6 prosent. I Ipsos/Dagbladet-målingen får partiet enda større fremgang:

Høyre bykser fram 6,5 prosentpoeng til en oppslutning på 25,4 prosent i Dagbladets januarmåling.

FrP faller i begge målinger. I Vårt Lands måling havner partiet på svake 10 prosent, tilbake 2,1 prosent, og i Ipsos/Dagbladets måling går man tilbake hele 3,4 prosentpoeng til 9,5 prosent. Uroen i Oslo FrP har neppe bidratt positivt.

Også KrF gjør det svakt, og er under sperregrensen i begge målinger. (Vårt Land: 2,7, ned 1,1 prosentpoeng. Iposos/Dagbladet: 2,9, ned 0,9 prosentpoeng). Rødt går noe frem i målingene, SV går litt tilbake i den ene, og litt frem i den andre.

Ellers merker man seg en interessant trend i begge målinger: «Klimapartiene» MDG og Venstre faller, og er godt under sperregrensen.

MDG får kun 3 prosent oppslutning hos Vårt Land, og elendige 1,8 prosent hos Iposos/Dagbladet. Denne siste målingen antyder at partiet kan være i ferd med å kollapse. Om MDG tidligere har hatt en viss medvind blant velgerne, minner denne nå om en flau bris. Kan vi se slutten på MDG? Mange vil utvilsomt håpe på det.

Snart «game over»? Stortingsrepresentant Une Bastholm og Arild Hermstad (MDG). Foto: Vidar Ruud / NTB.

»

«

Like ille går det med regjeringspartiet Venstre. Med en oppslutning på mikroskopiske 1,6 prosent hos Vårt Land er partiet nærmest utradert, og ville vært ute av Stortinget. Hos Ipsos/Dagbladet er resultatet ynkelige 2,5.

Forsøket på å være et slags borgerlig parti med noe bortimot MDGs klimapolitikk og SVs innvandringspolitikk går åpenbart ikke hjem hos særlig mange andre enn partielitens nærmeste krets. Partiet er i dyp krise og kan gå helt oppløsning. Hvem er egentlig Venstre til for? Ikke greit å forstå.

Spesielt kan det være tankevekkende at de hyppige utspill fra Venstres klimaminister Sveinung Rotevatn ser ut til å fungere som et blylodd for partiet. Jo mer Rotevatn er på banen med «klimautfordringer», jo nærmere bunnen kommer Venstre.

Mye tyder på at velgerne kan være forsynt med fantasifull klima-svada når profilerte klimapartier som Venstre og MDG sliter som de gjør. Dette kan være et tidlig signal om at luften går ut av den grønne ballongen.

Det siste årets hendelser har muligens bidratt til at folk fokuserer på reelle og følbare problemer, fremfor oppkonstruerte problemer som den såkalte klimasaken.

 

Har du ennå ikke lest den? 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på din støtte: 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.