Leder av Demokratene i Oslo, Geir Ugland Jacobsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB.

I en ny meningsmåling faller MDG kraftig, mens det revitaliserte Demokratene viser seg frem som et parti å regne med. Høyre er fortsatt størst, FrP har nok en svak måling.

Det er NTB som omtaler den nye meningsmålingen fra Nettavisen, som er utført av Sentio.

Det er Miljøpartiet De Grønne som faller mest. Partiet hadde en sterk måling i januar, men dette tok brått slutt. Nå faller de fra 6,5 til 4,7 prosent. Dette er i tråd med den synkende trenden for partiet i senere tid.

For Fremskrittspartiet er målingen historisk dårlig. Partiet faller fra 8,4 til 7,5 prosent og er mindre enn SV.

– For tredje måned på rad får FrP rekordsvak oppslutning, og de er nå mindre enn SV. Problemet for FrP er at de lekker i alle retninger, sier Martin Stubban hos Sentio, ifølge Nettavisen.

Sammenlignet med stortingsvalget i 2017 har FrP mistet over halvparten av sine velgere. Ifølge målingen har totalt 40.746 nettovelgere gått til Høyre og 63.171 til Senterpartiet.

Hele 69.815 FrP-velgere har gått til det lille partiet Demokratene, skriver Nettavisen.

– Nå har det altså dukket opp enn ny trussel for FrP i Demokratene. Det kan diskuteres om dette velgertapet er selvpåført. FrP har vært uklare om det er greit å være nasjonalkonservativ i FrP, og før jul ble Oslo FrPs leder, Geir Ugland Jacobsen, kastet ut av partiet, sier Sentios tallknuser, og legger til:

– Ugland Jacobsen leder nå Demokratene i Oslo. Velgerovergangene tyder på at disse velgerne vil ha en tydeligere nasjonalkonservativ politikk, med større fokus på det som ofte blir omtalt som norske verdier.

Demokratene går kraftig fram i målingen, til en oppslutning på 2,5 prosent. Det innebærer at partiet har oppnådd en størrelse som tilsier at det må «regnes med» i norsk poltikk.

– Det er lite som tyder på at Demokratenes vekst er et Oslo-fenomen. De som oppgir at de vil stemme på partiet, kommer fra alle deler av landet, opplyser Stubban til Nettavisen.

Det revitaliserte Demokratene med 2,5 prosent er nå på størrelse med regjeringspartiet Venstre (2,7 prosent, + 0,1).

Høyre gjør det best i målingen, og øker oppslutningen med 3,8 prosentpoeng. Dermed er Høyre det klart største partiet i landet. Også SV gjør en god måling, og går frem 0,8 prosentpoeng til 8,5.

Arbeiderpartiet står nesten på stedet hvil med svake 21 prosent, men øker til gjengjeld avstanden til Senterpartiet, som faller med 1,2 prosentpoeng til 18,4 prosent. Det betyr at Jonas Gahr Støres posisjon som rødgrønn statsministerkandidat i øyeblikket er styrket.

For de andre partiene er det kun små endringer (utviklingen fra januarmålingen i parentes): Rødt 3,8 (+0,5) og KrF 3,3 (+0,4). «Andre» faller fra 4,6 til 3,0 (-1,6), til tross for at det voksende partiet Demokratene måles i denne kategorien. (Det er Sentio som oppgir partiets utvikling spesifikt.) Det vil si at øvrige partier i kategorien har gått klart tilbake.

Meningsmålingen er tatt opp av Sentio Research Norge AS for Nettavisen og Amedia i perioden 9. til 14. februar. 1000 personer ble spurt om hva de ville stemt hvis det var stortingsvalg i morgen. Feilmarginen i målingen ligger på mellom 1,2 og 3,3 prosentpoeng.

 

Boken som bare blir mer og mer aktuell: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.