Noen har mer å smile av enn andre: Leder i SV, Audun Lysbakken, leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, og leder i MDG, Une Aina Bastholm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV går forbi Senterpartiet, mens Rødt kommer like etter med en historisk høy oppslutning i TV 2s siste meningsmåling. Høyre går frem, mens Ap og MDG fortsetter å falle.

Det går stadig dårlig for regjeringspartiene i meningsmålingene. Både Ap og Sp faller videre, og denne gangen er det spesielt Sp som får merke en kraftig nedgang.

NTB melder om februarmålingen som er utført av Kantar. Her får Senterpartiet 9 prosent og mister oppslutningen som landets fjerde største parti. Partiet går ned 1,7 prosentpoeng.

Ap synker 0,5 prosentpoeng, til 21,2 prosent.

Bedre går det for de to mørkerøde partiene SV og Rødt, begge tuftet på den type sosialistisk og kommunistisk ideologisk tankegods mange hadde trodd befant seg på historiens skraphaug per 2022.

SV klatrer til en oppslutning på 9,7 prosent, mens Rødt måles til 8,4 prosent. Rødt stiger dermed 2,2 prosentpoeng, klart mest i målingen, mens SV går fram 0,6 prosentpoeng.

– Dette er fantastisk, men kanskje ikke overraskende. Folk har fått med seg at Rødt kjemper for å få ned strømprisene. Der fremstår regjeringen handlingslammet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til TV 2.

Resten av partiprogrammet, med blant annet tanker om å innføre en slags planøkonomisk modell som alle andre steder har vært oppskrift på økonomisk kollaps, velferdssammenbrudd og demokratisk forfall, nevner han ikke i denne forbindelse. Dette er heller ikke noe de store mediene har for vane å stille ham spørsmål om. Rødt er nå blitt «strømpartiet», ikke så mye annet.

Høyre gjør det godt i opposisjon, etter åtte år som regjeringsparti. Nå går partiet frem 1,7 prosentpoeng og er landets største, med en oppslutning på 25,4 prosent. Tidligere regjeringspartner FrP får 11,4 prosent, det samme som sist.

Man merker seg at heller ikke denne målingen gir det ytterliggående MDG noe å juble for. Partiet som skal redde både Norge og resten av verden, går tilbake 1,3 prosentpoeng og ligger på svake 3 prosents oppslutning.

Det registreres for øvrig at Andre her får 3,8 prosent oppslutning, Demokratene er det største partiet i denne kategorien.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes): Rødt 8,4 (+2,2), SV 9,7 (+0,6), Ap 21,2 (-0,5), Sp 9 (-1,7), MDG 3 (-1,3), V 4,8 (-0,3), KrF 3,3 (+0,4), H 25,4 (+1,7), FrP 11,4 (0), Andre 3,8.

Det er ikke oppgitt noen feilmargin i målingen.

Les også:

Ny måling: Kommunistpartiet Rødt landets fjerde største

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.