Kantars novembermåling for TV 2 er dyster lesning for regjeringspartiene.

Ap får en oppslutning på 19,1 prosent, noe som er et fall på hele 7,2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet fra 2021, skriver TV 2.

Ap har ikke gjort det dårligere på Kantars målinger for TV 2 siden mars 2021, da partiet ble notert til 18,2 prosent.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng peker på alt annet en egen ledelse som forklaring på den sviktende oppslutningen.

– Krigen i Ukraina, økende rente og prisvekst. Jeg tror det er ganske stor frustrasjon rundt dét, sier Stenseng.

Hun utdyper:

– Arbeiderpartiet har styrt i ett år nå der kriser og krig har dominert den politiske debatten og også hverdagen til folk. Jeg tror det er mye av årsaken til at vi har dårlige målinger akkurat nå, at folk blir demobilisert og setter seg på gjerdet og er utålmodige fordi de opplever at hverdagen blir tøffere.

Socialdemokraternes fremgang i Danmark forklarer hun med pengebruk.

– Mette Frederiksen har styrt trygt gjennom en pandemi der svaret var å bruke mer penger for å løse de store utfordringene. Nå har vi styrt i ett år der svaret har vært motsatt. Det er kriser som rammer hardt og rammer bredt, og svaret har vært å bruke mindre penger og kutte, mener Stenseng.

Senterpartiet får en oppslutning på 6,2 prosent i november, ned 0,5 prosentpoeng fra oktober, en oppslutning som er mer enn halvert siden valget i fjor.

Støre frykter at energikrisen gjør nordmenn mer opptatt av nasjonale forhold

Det betyr at Høyre, som er den store vinneren i novembermålingen, alene er større enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen.

Parlamentarisk 2. nestleder for Høyre, Jan Tore Sanner, mener det viser at folk ikke liker den retningen regjeringspartiene har valgt å gå.

– Det er alltid motiverende med gode tilbakemeldinger fra folk. Det kan se ut til at den kursen Ap og Sp sammen med SV har staket ut for landet, ikke løser de utfordringene folk og bedrifter opplever, eller bidrar til å skape trygghet i urolige tider, sier han.

Fremskrittspartiet faller 2,2 prosentpoeng, til 12,1 prosent, men samlet sett får de fire borgerlige partiene flertall med 86 mandater, mot 83 for venstresiden.

Både MDG og KrF er under sperregrensen på denne målingen.

Hele målingen (endring fra oktobermålingen i parentes):

Rødt 7,9 (-0,2), SV 8,6 (+1,4), Ap 19,1 (-0,3), Sp 6,2 (-0,5), MDG 3,8 (-0,4), KrF 3,7 (+0,2), Venstre 4,6 (+0,1), H 28,6 (+2,4), FrP 12,1 (+2,2) og andre partier 5,5 (-0,6).

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.