Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

VGs partibarometer for august viser et knapt borgerlig flertall. Det drives fram av en stor vekst for Høyre, som får  28,9 prosents oppslutning. Både Ap og Sp faller, nok en gang.

Den nyeste målingen bekrefter inntrykket fra andre sommermålinger, godt nytt for Høyre, og for de borgerlige samlet, lite å glede seg over for den rødgrønne regjeringen.

Høyre har ifølge NTB en framgang på 2,1 prosentpoeng fra julibarometeret og utligner dermed fallet til Fremskrittspartiet, som ender med 12,3 prosent oppslutning (-1,7).

Høyre-leder Erna Solberg kommenterer:

– Vi har dessverre en regjering som bruker tid på å løse de utfordringene Norge sto overfor for noen år siden, med løsninger som gjør utfordringene vi nå står overfor, verre enn de er, sier Solberg til VG.

For resten av partilandskapet er det snakk om mindre endringer, men målingen er heller ikke denne gangen lystig lesing for de to regjeringspartiene.

Arbeiderpartiet ender med bare 19,9 prosent oppslutning (-0,3) og Senterpartiet med 6,6 prosent (-0,8). Dermed er de to regjeringspartiene til sammen mindre enn Høyre.

– Det betyr at vi har en veldig stor jobb å gjøre, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, som for tiden er mest kjent i forbindelse med å forklare nettopp partiets svake meningsmålinger.

Sps parlamentariske nestleder Geir Pollestad mener regjeringen trenger en frisk start, og setter sin lit til at høstens statsbudsjett kan bli en redningsplanke for de to regjeringspartnerne:

– Det er nok et behov for at vi med et nytt budsjett og en ny stortingsperiode begynner med blanke ark, og erkjenner at noe har vært bra, og noe har vært dårlig, sier han.

Ytre venstre i norsk politikk styrker seg, sosialistpartiet SV på 9,5 prosent (+0,5) og kommunistpartiet Rødt på 7,5 prosent (+0,7) er nå begge større enn Senterpartiet.

I midten av norsk politikk er det kun mindre endringer, med Venstre over sperregrensa på 4,1 prosent (-0,8), KrF uendret på 3,9 prosent.

MDG landet nok en gang i skyggelandet under sperregrensen, selv ikke Freya-engasjementet klarte å løfte partiet over kanten. MDG får 3,8 prosent (-0,2). Andre partier ender på 3,5 prosent (+0,5).

Meningsmålingen er tatt opp av Respons Analyse for VG mellom 10. og 15. august. 1.000 personer er spurt, og det er en feilmargin på 2-3 prosentpoeng.

Les også: 

Bekmørkt for Støre: Ap faller i nok en meningsmåling

 

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.