Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Carina Johansen / NTB

Ap/Sp-regjeringen må svelge nok en elendig måling når Høyre nå er større enn de to regjeringspartiene til sammen. Høyre gjør sin beste måling i Dagbladet på åtte år.

Høyre går fram ett prosentpoeng til 28,2 prosents oppslutning. Det er det beste resultatet for Høyre på Dagbladets målinger siden september 2014.

– Gode tilbakemeldinger fra folk er alltid hyggelig. Folk er urolige for privatøkonomien, fordi boliglånet, strømmen og maten har blitt dyrere. På toppen av det øker regjeringen skattene, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til tallene i Dagbladet.

Mange spør seg hva det rent konkret er som gjør at velgerne igjen flokker seg om Høyre, all den tid partiet stiller med samme partileder og så å si samme politikk som ledet til nederlag i valget i september i fjor.

Samtidig er målingen begredelig for de to partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Riktignok går Sp frem markante 2 prosentpoeng, til 7,7. Men de to partiene, og dermed den rødgrønne regjeringen, er til sammen mindre enn opposisjonspartiet Høyre.

Arbeiderpartiet havner under 20 prosent på Ipsos’ målinger for første gang på to år, med 19,4 prosents oppslutning.

Jonas Gahr Støre har rett og slett ikke funnet frem til noen vinnerformel i sin jobb som statsminister, pilene har pekt nedover helt siden han inntok statsministerboligen etter Erna Solberg for et års tid siden.

FrP er tilbake på gamle høyder, med en oppslutning på 15,5 prosent. Det er det beste resultatet siden våren 2018, og en fjær i hatten for partileder Sylvi Listhaug.

Mandatberegningen gir de fire borgerlige partiene 89 plasser på Stortinget, og det ville dermed ligget an til et skifte fra rødgrønt til borgerlig i regjering. Dagens to regjeringspartier får bare 52, som er 24 færre enn de har i dag.

Det noteres også at SV og Rødt stadig bytter på å gå henholdsvis opp og ned et prosentpoeng. For MDG ser det fortsatt like mørkt ut, til tross for stadig nye utspill av ymse slag. Velgerne ser ut til å ha fått nok av partiets ytterliggående retorikk.

MDG får selskap under sperregrensen av KrF, mens Venstre karer seg så vidt over.

Også i denne målingen scorer Andre godt over 4 prosent, med 4,4.

Partienes oppslutning (endring fra august i parentes):

Høyre: 28,2 (+1), Ap: 19,4 (-2,2), Sp 7,7 (+2), FrP: 15,5 (+0,4), SV: 6,3 (-1,1), Rødt 8,4 (+1), MDG 3,4 (-0,1), KrF 2,7 (-1,2), Venstre 4,1 (-0,1) og andre 4,4 prosent.

Målingen er tatt opp av Ipsos i september. og feilmarginen er mellom 1,5 og 3,3 prosentpoeng.

Les også: 

Stjernesmell for Vedum: Senterpartiet under sperregrensen

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.