Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg Rusten / NTB

Nok en gang må statsminister og Ap-leder Støre fordøye en elendig meningsmåling. I den fjerde TV2-målingen på rad synker partiet, og er nå så vidt over 20 prosent.

Den allmenne begeistring for Jonas Gahr Støres innsats i statsministerstolen er vanskelig å få øye på. En ny måling bekrefter tristessen for Arbeiderpartiet, det går nedover og atter nedover.

Det er tunge dager for statsministeren og hans mannskap.

Partiet holder seg så vidt over 20-tallet på en ny måling, ned 0,9 prosentpoeng fra forrige måling, skriver NTB.

Dette er den fjerde TV 2-målingen på rad med fall for Ap.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, som få har sett noe særlig til på en stund, erkjenner at strømkrisen kan bidra til å forklare Arbeiderpartiets nedgang.

– Folk hadde nok ventet utålmodig på løsning utover at vi har fått på plass Europas beste strømstøtteordning. Det kommer nå, det er kompliserte greier, så det er noe vi har måttet bruke tid på, sier h

Høyre er igjen det største partiet med 27,2 prosent. Men denne gangen er det Høyre som faller mest av alle, ned 2,3 prosentpoeng. Noen ubetinget velgerjubel for Erna Solberg og hennes parti er det med andre ord ikke.

Mange oppfatter at Høyre i aktuelle saker som strømkrise og drivstoffpriser står for temmelig identisk politikk som den rødgrønne regjeringen.

For velgere som er skuffet over Støre og Vedum, kan det derfor synes lite meningsfylt å skulle flokke seg om Solberg i stedet.

SV øker mest og går opp 1,6 prosentpoeng til 9,9 prosent.

Nesten ti prosent av velgerne definerer seg dermed som sosialister, og støtter et parti som bekjenner seg mer eller mindre til marxistisk tankegods. Det innebærer at man støtter en ideologi som uten unntak har brakt alle nasjoner som har prøvd den, ut i dyp økonomisk og politisk elendighet.

Antallet sosialistiske suksesshistorier er null. Likevel sier hver tiende velger at dette er noe de har tro på.

Senterpartiet og partileder/finansminister Vedum holder stillingen «nede i sumpa», med svake 6,8 prosent, opp 0,1.

KrF er under sperregrensen på 4 prosent, og har fått liten uttelling for sine bestrebelser på å stå frem som aktive og pågående i strømsaken.

MDG fortsetter sin tilværelse i det politiske skyggelandet, der man stort sett finner gjenglemt og utdatert gods. Partiet som tar mål av seg til å «redde verden», ser ut til å ha parkert under sperregrensen for godt. Det går gjerne opp og ned noen promille fra måling til måling (nå opp 0,6, til 3,6), men partiet gir et inntrykk av å være på felgen.

Velgerne lar seg åpenbart ikke friste av flere sykkelfelter, stengte veier, mindre kjøtt på menyen og en generell økonomisk uforstand uten sidestykke i norsk politikk.

FrP holder stillingen omtrent som sist, pluss 0,1 prosentpoeng og 13,2 prosents oppslutning. Det er et brukbart resultat for Sylvi Listhaug og hennes parti. Men noen hadde muligens håpet at råkjøret mot strøm- og drivstoffprisene skulle gitt et kraftig løft.

Norsk politikk skriker etter alternativer for velgerne.

Mandatberegningen gir rødgrønt flertall med syltynn margin. Venstresiden får 85 mandater om man regner med MDGs 3 representanter og Rødts 13.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes): Rødt 7 (+0,1), SV 9,9 (+1,6), Ap 20,4 (-0,9), Sp 6,8 (+0,1), MDG 3,6 (+0,6,) V 4,9 (+0,5), KrF 3,3 (+0,2), H 27,2 (-2,3) og Frp 13,2 (0,1).

Målingen har 981 respondenter og ble tatt opp i perioden 1. til 5. august av Kantar. Feilmarginen ligger i intervallet +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng og er størst for de store partiene,

Les også:

Grå sommer for Støre og Vedum: Klart borgerlig flertall i ny måling

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.