Lite å juble for: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

En ny meningsmåling gir Høyre og FrP rent flertall i Stortinget. Arbeiderpartiet får ny bunnotering, og Senterpartiet nærmer seg sperregrensen.

Høyre får 32,4 (+3,2) prosent på novembermålingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten, mens FrP får 14,7 prosent (+0,3).

NTB melder om saken tirsdag kveld.

Hvis det gikk som i målingen i et valg, ville Høyre og FrP fått 89 av de 169 mandatene på Stortinget. Det er flere enn de trenger for å få flertall.

Det kunne da ligget an til en flertallsregjering utgått fra Høyre og Fremskrittspartiet, uten behov for støtte fra partier som Venstre og KrF.

For regjeringspartiene Ap og Sp er målingen dyster lesning, resultatene er oppsiktsvekkende svake.

Bare 18,2 prosent av de spurte sier de ville stemt Arbeiderpartiet (Ap) hvis det var valg i dag, og dermed får Ap det dårligste resultatet i noen måling gjort for NRK. Det er fjerde NRK-måling på rad hvor Ap får mindre enn 20 prosent.

Regjeringspartner Sp er nede på svake 4,3, tilbake 1,9 siden sist, og bare hårfint over sperregrensen.

Det betyr at de to partiene i regjering kun har noe over 22 prosent av velgerne bak seg i denne målingen, hvilket er påfallende lite, og det etter kun ca. et år ved makten.

De øvrige partiene måler som følger (endring fra oktober i parentes): Rødt 5,9 (-1,1), SV 8,4 (-0,7), MDG 3,7 (+0,6); KrF 3,6 (+0,2), Venstre 3,4 (+0,0), FrP 14,7 (+0,3), andre 5,4 (+2,3).

Det noteres dermed at både MDG, KrF og Venstre havner under sperregrensen, mens de ytterliggående sosialistpartiene SV og Rødt begge går tilbake. I tillegg fortsetter kategorien Andre å markere seg med gode målinger.

Meningsmålingen er gjort i perioden 25.–30. oktober. Feilmarginene er på mellom 1,4 og 3,7 prosent og er størst for de største partiene. 945 personer er spurt.

Les også: 

Vi trenger et «Norge først»-parti, men FrP griper ikke sjansen

 

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.