Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Emilie Holtet / NTB

Høyre faller hele 2,9 prosentpoeng til 27 prosent i TV 2s stortingsmåling i oktober. Det er Høyres svakeste TV 2-måling det siste året.

For Høyre har meningsmålingene i 2023 stort sett handlet om fremgang og stadig nye høyder.

Denne trenden ser nå ut til å være snudd. I den nye stortingsmålingen offentliggjort av TV2 faller partiet markant.

NTB melder om saken og er tydelig på hva som kan være årsaken:

Siden forrige måling har saken om Solbergs inhabilitet som følge av ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler dominert mediene.

– Det er ingen tvil om at et så stort medietrykk som det har vært rundt dette, helt sikkert påvirker noen velgere. Samtidig er dette en god måling for Høyre, sier Erna Solberg til TV 2.

Endelig et lyspunkt for Støre

Samtidig går Arbeiderpartiet frem 2,4 prosentpoeng til 20,6 prosent – og dermed er gapet mellom de to største partiene nær halvert bare siden forrige måling, i september.

Selv om et resultat på 20,6 prosent er svært svakt for Ap, er det likevel et stort steg frem fra de 16–17 prosent man har vært innom i diverse målinger. Enkelte vil si at «katastrofetall nå har bedret seg til bare å være krisetall».

Statsminister Støre og hans parti får seg et pusterom mens mediene er opptatt av å jakte på nye detaljer i aksjesaken til Erna Solbergs mann Sindre Finnes.

MDG er på nytt under sperregrensen, der de stort sett har befunnet seg siden stortingsvalget for to år siden.

Det «nye» partiet INP havner derimot over sperregrensen for utjevningsmandater og fyker inn på Stortinget med hele syv representanter.

Venstre gjør det også godt i målingen, med sine 6,5 prosent – det er partiets beste oppslutning siden april 2015.

Mandatberegningen gir et borgerlig flertall med 86 mandater til KrF, Venstre, Høyre og FrP. Med INP på laget øker stortingsflertallet til 93, som er åtte representanter mer enn det som kreves for flertall.

(Det forutsettes at INP velger borgerlig side, dét er dog ikke endelig avklart.)

Målingen ville uansett medført at Støres rødgrønne regjering hadde måttet avgå.

Partienes oppslutning er som følger, med endring fra september i parentes:

Høyre 27 (-2,9), Ap 19,8 (+2,4), FrP 12,6 (+0,2), SV 8,7 (+0,3), Sp 6,1 (+0,7,), Rødt 4,9 (-0,6), Venstre 6,5 (+1,4), KrF 4,1 (+0,5), MDG 3,8 (-0,3) og INP 4,3 (+0,3)

TV 2s stortingsbarometer er utført av Kantar. 986 respondenter er spurt mellom 25. og 29. september. Usikkerhetsmarginen ligger på mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.

Les også:

Støre ber partiet evaluere jobben han gjør

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.