FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FrP oppnår 19,7 prosent på partimålingen utført av Sentio i februar. Det er det beste resultatet for partiet på mer enn elleve år.

I takt med at Arbeiderpartiet sliter tungt, seiler nå FrP i ganske solid medvind. I februar får Sylvi Listhaugs parti et lølft man ikke har sett maken til på mange år.

NTB melder om saken.

FrP har faktisk ikke gjort det bedre på Sentios målinger siden januar 2013, da de ble målt til 20 prosent, skriver Sentio i en epost til NTB.

Nå er partiet nesten like høyt opp igjen.

Dette er også første gang siden oktober 2008 at FrP gjør det bedre enn Arbeiderpartiet på denne målingen.

Listhaug er naturlig nok strålende fornøyd. Mange har ventet på at partiet skulle vokse, etter at hun overtok ledelsen etter Siv Jensen. Kanskje er det nå denne «Sylvi-effekten» kommer, om enn noe forsinket?

– Det er hyggelig med en god måling der flere velgere vil ha FrPs løsninger som gir økt valgfrihet for eldre og syke, bedre integreringspolitikk, lavere skatter og avgifter og mer trygghet gjennom å styrke politiet og Forsvaret, sier FrP-leder Sylvi Listhaug i en kommentar til målingen overfor NTB.

Arbeiderpartiet får seg nok en nedtur. Partiet faller signifikant med 2,9 prosentpoeng til 17,6 prosent.

Det er den svakeste Sentio-målingen for partiet siden januar 2023, da partiet fikk 16,7 prosent. Samtidig var januarmålingen i fjor den dårligste målingen for Arbeiderpartiet siden Sentio startet med partimålinger i oktober 1997.

De dårlige Ap-målingene kan både ses som ytterligere «styringsslitasje» for en Støre-regjering som gir et nokså grått inntrykk, og som et resultat av det sterkt mediaomtalte partibråket i forbindelse med årsmøtet i Trondheim Ap.

Borgerlig flertall, tungt for INP 

Også Høyre går frem i målingen (+2,1), og mandatfordelingen gir et solid borgerlig flertall:  Hele 91 av 169 mandater til de borgerlige partiene. Dermed ville det vært klart for ny regjering om dette var valgresultatet.

Industri- og Næringspartiet (INP) oppnår en oppslutning på kun 2,9 prosent i februar, ned fra 4,3 prosent i januar. Tiden da partiet markerte seg som en nykommer over sperregrensen, synes foreløpig å være over. Spetakkelet internt i INP må ses som en sannsynlig faktor i dette.

Tidligere INP-leder Owe Ingemann Waltherzøes nye parti, Det norske industriparti (DNI), som ble startet opp i slutten av januar, får ifølge Sentio ingen synlig oppslutning i målingen.

Alle partienes oppslutning (endring fra januar i parentes):

Høyre: 23,5 (+2,1), Ap 17,6 (-2,9), Frp 19,7 (+3,6), Sp 5,4 (-), SV 9,3 (+0,1), Venstre 5,4 (+0,7), MDG 4,1 (-0,3), Rødt 6,2 (+0,1), KrF 2,4 (-0,8) og INP 2,9 prosent (-1,4).

Målingen er tatt opp mellom 9. og 14. februar og 1000 personer er intervjuet over internett. Feilmarginen varierer mellom 1,1 og 2,9 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Les også: 

Regjeringen kan ikke love mer penger til politiet – Høyre og FrP slår alarm

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.