Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortingets vandrehall. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

I en ny partimåling får Høyre og FrP 85 av 169 mandater på Stortinget.  – Dette er utrolige tall for Høyre, sier partileder Erna Solberg.

Høyre markerer seg som landets klart største parti, og bykser frem 2,5 prosentpoeng til 34,1 prosent på Norstats maimåling. Den er laget for Vårt Land og Dagbladet.

NTB melder om saken.

Også FrP kan registrere et hopp fremover ( +2,1 prosentpoeng), selv om partiledelsen neppe er storveis fornøyd med 11,9 prosents oppslutning.

Dermed får de to borgerlige partiene til sammen 85 mandater på Stortinget, og de ville ha kunnet danne flertallsregjering alene dersom målingen ble valgresultatet. De ville ikke vært avhengige av partier som Venstre og KrF.

Høyre-leder Erna Solberg er svært glad for resultatet

– Dette er utrolige tall for Høyre, men det er fortsatt lenge til valget, sier hun.

Det er to år og drøye tre måneder til neste stortingsvalg, men kommunevalget er bare få måneder unna.

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet har begge fire ganger så mange ordførere som Høyre rundt om i landet, og det har mye å si inn i et lokalvalg. Jeg er forberedt på at det blir jevnere etter hvert, sier Solberg.

Samtidig faller Arbeiderpartiet med 0,9 prosentpoeng til 18,4 prosent på målingen. Støres parti ser ut til å ha etablert seg på verdier godt under 20 prosent, noe som ville vært bortimot utenkelig for et par år siden.

Det største fallet av stortingspartiene får likevel MDG, som går ned 1 prosentpoeng til 3,8 prosent. Partiets besøk over sperregrensen i forrige måling, ble altså svært kortvarig.

Det relativt nye partiet INP som overrasket med et svært godt resultat sist (3,6 prosent), er nå tilbake på jorden med kun 1,6 prosent oppslutning, en tilbakegang på 2 prosentpoeng.

Også kategorien Andre går markant tilbake, så de tapte velgerne for INP har dermed ikke forflyttet seg til andre, mindre partier.

Resultatet for øvrige partier (endring fra april-måling i parentes):

Rødt 5,3 (-0,1), SV 9,1 (+0,3), Sp 5,2 (+0,2), KrF 3,4 (+0,6), V 4,7 (+0,7), Andre 2,4 (-1,6).

Målingen ble gjennomført fra 15. til 19. mai blant 1000 personer. Feilmarginer er ikke oppgitt.

Les også: 

Oslo-måling: Katastrofetall for Ap og MDG, det rødgrønne flertallet borte

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.