Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre synker med hele 4,4 prosentpoeng i stortingsmålingen fra ABC Nyheter og Altinget for oktober. Industri- og næringspartiet (INP) havner på vippen.

Høsten etter valget har ikke vært noen god periode for Høyre, og spesielt ikke for partileder Erna Solberg.

Etter et godt resultat i kommunevalget, har det meste vært negativt.

Aksjesaken til Solbergs ektemann Sindre Finnes har skygget for det som lå an til å bli en festpreget høst etter det gode valget for Høyre.

Den dårlige stemningen bekreftes av nok en dårlig måling, fra ABC Nyheter og Altinget:

Høyre faller fra 30 prosent i september til 25,6 prosent i oktober. Det er det dårligere resultatet siden Altinget startet med stortingsmålinger i fjor høst.

Årsaken er lett å peke på:

Valgforsker og statsviter ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, mener det er liten tvil om at habilitets- og aksjesaken knyttet til Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes er årsaken til tilbakegangen.

– Jeg tror denne målingen og TV 2-målingen for et par dager siden kan være et vippepunkt i hele Erna-saken. Hun ser ut til å bli en belastning for Høyre, sier han til ABC Nyheter.

Partileder Erna Solberg er ikke enig i at hun setter seg selv foran partiet:

–­ Jeg setter alltid partiet foran meg selv. Uansett Jeg har tatt hensyn til partiet Høyre så lenge jeg har vært partileder, sier Solberg til Altinget.

Høyre er uansett landets klart største parti, også Ap faller noe i denne målingen. Det finner ikke sted noe åpenbart posisjonsskifte mellom disse to partiene i så måte.

Av andre utslag i målingen registreres det at Industri- og næringspartiet (INP) fortsetter å stige. Partiet får en oppslutning på 4,8 prosent, opp 2,2 prosentpoeng fra septembermålingen. Partiet er nå større enn både MDG og KrF.

Det ligger an til knapt borgerlig flertall, med 81 mandater til de fire borgerlige partiene, og 80 til de rødgrønne med Rødt og MDG.

INP havner på vippen med sine åtte mandater, og kunne blitt en helt avgjørende faktor i en regjeringsdiskusjon.

Alle partiene (endring fra september i parentes):

Ap: 20,2 (-0,7), Høyre: 25,6 (-4,4) Sp: 6 (+1,3), Frp: 12,3 (-0,5), SV: 9,1 (-0,9), Rødt: 6,6 (+2), Venstre: 6 (+1,4), MDG: 4,1 (+0,9), KrF: 3,3 (+0,4), INP 4,8 (+2,2).

Opinions partibarometer for august er basert på 1000 telefonintervjuer gjennomført fra 26. september til 2. oktober. Feilmarginene varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Andre målinger har vist samme trend for Høyre etter valget, les også: 

Høyre faller i TV 2-måling, svakeste resultat hittil i år

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.