Owe Ingemann Waltherzøe, leder for  på Industri- og Næringspartiet. Foto: Emilie Holtet / NTB

Industri- og næringspartiet er over 4 prosent for tredje gang i målinger denne uken. Partiet har medvind, og åpner for å sitte i regjering i 2025.

INP later til å ha etablert seg som et parti av en viss størrelse i norsk politikk. Det har skjedd på svært kort tid, for et års tid siden vaket de nede på promillenivåer.

I oktobermålingen i Klassekampen og Nationen bryter Industri- og næringspartiet (INP) for første gang sperregrensen på 4 prosent på Norfaktas målinger for de to avisene.

NTB melder om saken.

Nå er partiet klart større enn MDG og jevnstore med KrF.

MDG faller også i denne målingen, og virker å ha utspilt sin rolle som et parti med innflytelse. En del vil kalle MDG for et typisk døgnflue-parti, med kort levetid i rampelyset.

Partileder i INP, Owe Ingemann Waltherzøe, sier til Klassekampen at han ikke har planer om å låse seg fast til en blokk i politikken. Det er lite strategisk, mener han.

Men mange både tror og forventer at partiet vil knytte seg til borgerlig side. Avstanden til de rødgrønne er enda større i en del av de større sakene, som blant energipolitikk, industri- og næringspolitikk osv.

Jo lenger man kommer ut på venstresiden i poltikken, jo mer blir man gjerne opptatt av å fordele goder. Mens man til høyre er mer opptatt av å skape dem. Det siste er mer i tråd med INPs pragmatiske tilnærming til det fleste saker.

Ja til olje – nei til vind

Det er spesielt i spørsmål knyttet til energipolitikk, og dermed også klimasaken, at INP skiller seg fra de fleste andre, store partiene.

Mange mener INP representerer en etterlengtet stemme for sunn fornuft i disse spørsmålene, i motsetning til det hysteri og den symbolpolitikk som har dominert til nå.

– Vi vil jobbe for sakene våre, ikke ideologi. Om vi slutter oss til den ene eller den andre siden, er det basert på hvilke saker vi får gjennomslag for, sier han og peker på et knippe saker som i så fall blir sentrale:

– Å åpne 26. konsesjonsrunde for olje- og gassindustrien, å ta ned vindkraftsatsingen både på land og hav og å få sagt opp EØS-avtalen, sier han.

Om det hadde vært valg i dag, hadde INP kommet inn på Stortinget med seks mandater. På en Opinion-måling 5. oktober fikk INP 4,8 prosent. To dager tidligere, på en TV 2-måling, var resultatet 4,3 prosent.

I lokalvalget i år fikk partiet inn totalt 248 mandater i 116 av landets kommunestyrer.

Skal partiet vokse, vil mange mene at det trenger flere frontfigurer enn det har i øyeblikket. Waltherzøe og delvis Eilertsen fremstår som snau bemanning for et parti som snakker om regjeringsdeltakelse.

Høyre rammes ikke av aksjebråket

Samtidig ser det ikke ut til at Høyre straffes nevneverdig for habilitets- og aksjebråket rundt Høyre-leder Erna Solberg. Partiet faller bare 1,3 prosentpoeng til 26,5 prosent.

– Vi ser at når folk går inn for å stemme, er de opptatt av politiske saker, og det er partiet de stemmer på, ikke personen som representerer det. Når det gjelder det som skjer rundt Erna Solberg nå, kan det være at velgerne forventer at partiet ordner opp, at systemet ordner opp, sier Signe Bock Segaard, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning til Nationen.

Hun opplyser at Høyre har høy lojalitet og sier at 76 prosent av dem som stemte Høyre ved stortingsvalget i 2021, ville gjort det i dag.

Ved siden av INPs oppgang er fremgangen til SV den eneste endringen i oppslutning som er større enn feilmarginen på målingen. Partiet øker fra 8,5 prosent i september til 10,5 prosent nå i oktober.

Knapt borgerlig flertall

Mandatfordelingen gir et knapt flertall til de fire borgerlige partiene med 86 av Stortingets 169 mandater.

Resultatene for alle partiene med endring fra september i parentes:

Høyre 26,5 (-1,3), Ap 21 (+1,2), Frp 12,8 (-0,3), SV 10,5 (+2), Sp 5,5 (-1,4), Venstre 5,6 (-0,6), Rødt 5 (+0,9), MDG 3 (-1), KrF 4,1 (+0,7) og INP 4,1 (+1,9).

Målingen er gjennomført 3. og 4. oktober 2023 av Norfakta på oppdrag for Nationen og Klassekampen. 1004 personer er spurt. Feilmarginen er inntil 3,1 prosentpoeng.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.