Høyre-leder Erna Solberg og programleder Fredrik Solvang i Debatten på NRK. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

VGs andre partibarometer i september viser at Høyre kun faller 1,8 prosentpoeng etter bråket rundt aksjehandelen til Høyre-leder Erna Solbergs ektemann.

Den oppslutningskrisen enkelte hadde sett for seg at Høyre ville rammes av i kjølvannet av aksjesaken, later til å utebli. I hvert fall foreløpig.

I en ny VG-måling kommer Høyre temmelig greit ut av det. Høyre-leder Solberg er som ventet lettet:

– Det er en hyggelig og god måling for oss. Det er bra, sier Solberg til VG.

Den siste uken har det stormet rundt Høyre-lederen, skriver NTB.

Årsaken er at ektemannen Sindre Finnes drev med omfattende aksjehandel mellom 2013 til 2021, da Solberg var statsminister. Dette gjorde Finnes selv om han ble advart mot det – og Solberg har derfor vært inhabil i flere saker som statsminister.

Etter en slik uke mener Solberg at en oppslutning på 27,2 prosent er «et kjempegodt resultat» for henne og Høyre. Hun vil likevel ikke la målingen avgjøre om hun har den tilliten som trengs for å bli statsminister igjen:

– Det er jo tilliten i partiet som kommer først, og så tilliten fra velgerne. Vi får se hvordan det utvikler seg, sier hun.

I tiden forut for Høyres aksjesak har både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt vært i ilden for saker som har vakt negativ oppmerksomhet og store presseoppslag.

Mange vil mene det har skapt et generelt inntrykk av at «partiene er like gode», og at dette kan forklare at den enkelte av disse sakene ikke skaper all verden av velgerforflytninger.

Hele stortingsmålingen (endring fra forrige septembermåling fra VG i parentes):

Rødt 5,6 (+1), SV 8,7 (+1,3), Ap 20,8 (+0,5), Sp 7,7 (+0,6), MDG 4,3 (-0,6), Venstre 7,2 (+2,4), KrF 2,9 (-1,2), Høyre 27,2 (-1,8), Frp 11,2 (-1,2) og INP 2,6 (-).

Målingen er gjort av Respons Analyse mellom 20. og 22. september, og er dermed foretatt etter mye av bråket omkring den aktuelle aksjesaken. Den er basert på 1000 intervjuer, og feilmarginen er på mellom 2 og 3 prosentpoeng.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.