Erna Solberg (H) i stortingssalen under habilitetssakene. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre faller med markante 2,8 prosentpoeng i en meningsmåling fra Opinion. Også Ap har en svak måling, og nærmer seg bunnivået fra i fjor.

Høyre får seg en smell på den nyeste målingen fra Opinion, og går tilbake 2,8 prosentpoeng. Partiet ender likevel på nokså solide 26,7 prosents oppslutning og er fortsatt landets største.

Fallet for Høyre kan ses i sammenheng med ny negativ oppmerksomhet og kritikk mot partileder Erna Solberg i forbindelse med ektemannens aksjesaker (habilitetssakene).

Ap på vei nedover, FrP holder stand

Heller ikke for Ap er dette noen god måling. 16,8 prosents oppslutning er partiets dårligste resultat på en Opinion-måling siden bunnen ble nådd med 15,5 prosent for ett år siden, skriver Fri Fagbevegelse.

Da ble det snakket om krise, og mange vil mene at det igjen er tid for å ta i bruk den typen begreper.

Et annet parti som nylig har fått en del negativ oppmerksomhet i mediene, er FrP.

Denne målingen er delvis gjort etter den meget omtalte Amundsen-saken, men den ser ikke ut til å ha påvirket resultatet. FrP er omtrent uendret fra sist.

Her er det dog en mulighet for at FrP lå an til enda bedre resultater, men at Amundsen-saken hindret en slik fremgang.

Tynt borgerlig flertall, mandat til INP

Målingen viser at de borgerlige partiene så vidt klarer å beholde flertallet med til sammen 86 mandater på Stortinget. Blokken har mistet seks mandater fra forrige måling.

For de rødgrønne er dermed veien til en ny seier i stortingsvalget i 2025 ikke altfor kronglete. Ap, Sp, SV, Rødt og MDG er tre mandater unna å oppnå det nødvendige flertallet på 85.

Kategorien Andre ville stukket av med ett mandat, som ville gått til INP. Partiet øyner dermed en mulighet til å få den ettertraktede vippeposisjonen mellom blokkene, en posisjon som medfører langt større innflytelse enn hva partiets oppslutning i utgangspunktet tilsier.

Slik er oppslutningen i prosent for alle partiene i mars, med endringene fra februar i prosentpoeng i parentes:

Ap: 16,8 (-1,0), H: 26,7 (-2,8), Sp: 7,9 (+0,2), FrP: 13,3 (-0,3), SV: 10,01 (+0,1), Rødt: 5,8 (+0,6), V: 5,5 (-0,3), MDG: 4,5 (+0,8), KrF: 4,2 (0,0) Andre: 5,3 (+2,8).

Målingen er basert på 1000 telefonintervjuer i perioden 5. mars til 11. mars. 74 prosent har gitt svar om partipreferanse. Feilmarginene varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.