Plutselig blitt en velgermagnet? Partileder Olaug Bollestad (KrF). Foto: Javad Parsa / NTB

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram. Målingen gir borgerlig flertall.

NTB forteller om Norstats mai-gallup for Vårt Land, der KrF får en oppslutning på 4,7 prosent.

Det er en framgang på 1,6 prosentpoeng fra forrige måling og bestenotering siden striden i 2018, hvor partiet valgte å samarbeide med de borgerlige partiene i stedet for med venstresiden.

– Klart det er kjekt. Disse tallene motiverer oss, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

Framgangen løfter KrF over sperregrensen, og dermed sikrer partiet borgerlig flertall dersom målingen hadde vært valgresultatet. Dette til tross for at både FrP og Høyre går tilbake med 1,5 prosentpoeng hver.

Mange har tidligere notert seg at det gjerne er en viss sammenheng mellom hvem som står bak en måling og hvilke partier som gjør det bra.

Denne observasjonen svekkes ikke av denne målingen, der KrF-vennlige Vårt Land står bak den nye, positive målingen for nettopp KrF.

Enkelte vil undres på hvilke politiske begivenheter i senere tid som skulle trekke store antall velgere i retning KrF, eller hva partileder Olaug Bollestad har sagt eller gjort for å gi partiet et plutselig løft.

Men samtidig vet man at politikken kan være ytterst uforutsigbar, og at den beste strategien kan være å sitte musestille i båten, noe Erna Solberg og Høyre med hell har gjort ved en del anledninger.

Høyre går tilbake 1, 5 prosentpoeng og får en oppslutning på 26,8 prosent i den ferske målingen, mens FrP går tilbake med det samme og ender på 12,8.

Mest fram går Arbeiderpartiet, med 3 prosentpoeng. Partiet får en oppslutning på 23,9 prosent. Størst fall har anti-Nato-partiet SV, som går tilbake med 2,3 prosentpoeng til 7,3 prosent.

For MDG er det nok en trist måling med minusresultat (-0,2 prosentpoeng, til 3 prosent), og partiet befinner seg godt under sperregrensen. Deres ytterliggående klimabudskap synes tungt å selge inn til velgerne.

Til tross for Ap’s fremgang og tilbakegangen for H og FrP gir målingen et borgerlig flertall.

For de øvrige partiene er resultatet som følger: Rødt: 6,5 prosent (-0,1), Senterpartiet: 6,1 prosent (+0,6), Venstre: 4,7 prosent (+0,4) og Andre: 4,3 (+0,1).

Feilmarginen er på mellom 1,7 og 3,2 prosentpoeng, og den er størst for de største partiene.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.