Høyres 2. nestleder Tina Bru, partileder Erna Solberg og nyvalgt 1. nestleder Henrik Asheim har grunn til å juble om dagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge en ny måling er de rødgrønnes ledelse fra valget spist opp, og blokkene er like store. Det er uvanlig at en regjering taper så mye oppslutning på så kort tid.

Den nye målingen foretatt av VG viser at det flertallet som ga rødgrønn valgseier på 100 mandater mot 68 for de borgerlige, nå er borte.

Ifølge målingen er blokkene nå så å si like store, med en ledelse på kun 85–84 til rødgrønn side.

VG skriver:

– Det er nå i realiteten dødt løp. Jeg kan ikke huske et raskere og større fall: Det er rekord i mistet oppslutning for en regjering på så kort tid etter et valg, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse, som har utført målingen.

– Det spesielle er at Ap og Sp ikke har fått det, legger han til.

Høyre går mest frem på borgerlig side, mens regjeringspartiene Ap og Sp har stabilisert seg på lave nivåer.

Målingen gir denne gangen nokså små utslag for de fleste partiene, bortsett fra et godt byks fremover for Høyre (pluss 2,8 prosentpoeng).

De som faller mest, er MDG med 1,3 og Venstre med 1,2 prosentpoeng. For de øvrige partier er stillingen relativt uendret siden siste måling.

Men sett opp mot valget sist høst er endringene for en del partier temmelig dramatiske. Dette gjelder spesielt de to regjeringspartiene:

På bare syv måneder har Støres Arbeiderparti falt 3,3 prosentpoeng (til 23,1 prosent i dag) og enda verre: Sp har falt hele 5,6 prosent poeng (til 8 prosent i dag). Mange vil kalle spesielt Sp’s fall for oppsiktsvekkende.

Samtidig har Høyre gått frem formidable 7,2 prosentpoeng siden valget (til 27,6 prosent), mens FrP har økt med 1,5 prosentpoeng (til 13,3 prosent).

Slik kommenterer Høyre-leder Erna Solberg målingen overfor VG:

– Høyre er opptatt av å skape trygghet for folk i en usikker tid. Mange i Norge er urolige nå, både på grunn av krigen, men også fordi de er bekymret for egen økonomi i møte med økende renter, høye priser på strøm, bensin, mat og på toppen av alt økte skatter for folk og bedrifter. Det må vi ta på alvor.

Samlet sett gir dette en klar forskyvning av velgere, bort fra de to regjeringspartiene og over til borgerlig side. Støres regjeringsprosjekt har tapt oppslutning usedvanlig raskt og fremstår som alt annet enn en suksess.

Når samtidig de andre rødgrønne partiene ikke går nevneverdig frem, innebærer Ap og Sp’s fall en tydelig dreining mot borgerlig side i norsk politikk. Det blåser en slags blågrønn vind over landet.

Av klare tendenser siden valget har også MDG et jevnt fall, med svake verdier på det meste  av målinger, også på denne.

Partiet som tar mål av seg til å vekke folket opp til å kraftsamling for å redde verden, har falt til kun 2,9 prosents oppslutning i denne målingen. I valget i september falt man så vidt under sperregrensen og fikk 3,9 prosents oppslutning. Det ble vurdert som svært svakt for partiet. Men siden har det bare gått videre nedover i de fleste målinger.

Det vil si at et tidligere politisk sett høyrøstet MDG for alle praktiske formål er i ferd med å bli en mygg uten betydning i politikken.

Kategorien «Andre», i stor grad Demokratene, ligger nå på 3,4 prosents oppslutning, tilbake 0,2 prosentpoeng både siden valget og siden forrige VG-måling.

KrF (4 prosent) kommer seg over sperregrensen denne gangen og passerer Venstre (3,7 prosent).

Slik ser det ut for samtlige partier:

Høyre: 27,6 (+2,1), Ap: 23,1 (+o,1), FrP 13,3 (-), Sp 8 (-), SV 7,8 (+0,4), Rødt 6,2 (-0,3), KrF 4 (+0,4), V: 3,7 (-1,2), Andre 3,4 (-0,2), MDG 2,9 (-1,3).  I parentesene vises endringen siden siste måling.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.