Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sp går på en kraftig smell i en ny meningsmåling: Med en oppslutning på bare 3,9 prosent er partiet nå under sperregrensen. Bare MDG er mindre – og KrF er større. FrP er målingens vinner.

Regjeringspartiet Sp med finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen får nok en elendig måling i fleisen, et drøyt år etter stortingsvalget.

Men denne gangen er det verre enn på svært lang tid for partiet, faktisk havner man nå under sperregrensen.

På målingen Norstat har laget for Vårt Land er kun et stadig synkende MDG mindre enn Senterpartiet blant partiene på Stortinget. Rødt er nå faktisk dobbelt så stort som Sp.

Senterpartiet er også partiet som faller mest fra augustmålingen med en nedgang på 1,8 prosentpoeng.

Sp-nestleder Ola Borten Moe sier at resultatet er altfor dårlig, men tror Sp «vil ligge på et langt høyere nivå ved valget neste høst».

– Verden har endret seg radikalt siden valget. Nå er det vår jobb å gjennomføre egen politikk i en ny virkelighet med det mandatet vi fikk av folket i fjor. Jeg tror derfor dette bildet vil endre seg fremover, akkurat som vi har sett det siste året, sier han til Vårt Land.

Tror på et løft med statsbudsjettet

Til NTB sier Borten Moe at han tror høstens statsbudsjett vil bidra til en bedre utvikling for Sp i tiden framover.

– Budsjettet blir stramt for å imøtegå prisveksten alle kjenner på nå. Vi prioriterer knallhardt for å styrke beredskapen vår og å utjevne forskjeller. Beredskapen styrkes gjennom satsing på militæret, politiet og matproduksjon. Forskjeller skal utjevnes i form av styrking av tjenester nær folk over hele landet og et lavere skatte- og avgiftstrykk på de med under 750.000 kroner i inntekt, sier Borten Moe.

Han tror situasjonen i økonomien vil gjøre at fordelene ved regjeringens politikk vil bli tydeligere for folk.

– For første gang på mange tiår står vi overfor utfordringer som ikke kan løses med å øke pengebruken. Dette vil tvinge fram forskjellene mellom partiene. Vil folk ha høyresidens ensidige tro på innretting etter EU og store system som gjør mennesker små, eller den ytre venstresidens enorme vilje til å skattlegge verdiskaping og NATO-motstand?, sier Borten Moe videre.

Derfor tror han Sp kommer til å ligge på et langt høyere nivå ved valget neste høst.

Andre vil mene at et budsjett som er varslet å bli både trangt og stramt, neppe er noen garanti for et løft i oppslutningen for partiet som sitter med finansministeren.

Stort borgerlig flertall

Mens Senterpartiet må  i tenkeboksen, er det grunn til tilfredshet hos andre partier. På Norstat-målingen får de borgerlige partiene nå et stort flertall med 97 mandater.

Samtidig er Høyre og FrP tre mandater unna rent flertall alene. Høyre alene er større enn Ap/Sp-regjeringen.

FrP er målingens vinner, med en oppgang på 2 prosentpoeng til 15,5 prosents oppslutning.

KrF kan endelig glede seg over å være over sperregrensen , 4,4 prosent oppslutning (+1,0).

Ap og statsminister Støre faller igjen, og ender på svake 20,5 (-0,9).

MDG fortsetter å synke, nå ender partiet på begredelige 2,8 prosent, ned 0,3 prosentpoeng fra forrige måling. Enkelte vil tolke MDGs vedvarende nedtur som et signal om at partiet kan være mer eller mindre ferdige som innflytelsesparti på riksplan.

De øvrige partiene får følgende resultat på septembermålingen (endring i prosentpoeng fra augustmålingen i parentes): Høyre 28,2 (-1,1), Rødt 8,3 (-0,2), SV 7,6 (+0,3),  Venstre 4,3 (+0,1).

Det noteres at kategorien Andre nå scorer solide 4,4 prosent (+0,7).

Målingen er gjennomført blant 950 respondenter. Feilmarginen er mellom 1,1 og 3,5 prosentpoeng.

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.