Nytt

Fremskrittspartiet er Norges nest største parti for første gang på ni år. De tidligere regjeringspartnerne Høyre og Venstre faller kraftig.

Også Senterpartiet faller kraftig på Nettavisens ferske stortingsmåling laget av Sentio.

Fremskrittspartiet får en oppslutning på hele 17,5 prosent, som er fram 6,8 prosentpoeng fra Nettavisens ordinære stortingsmåling i forrige uke.

– Frp gjør en kanonmåling med 17,5 prosent. Åpenbart at de har tjent på å gå ut av regjering, og å stå opp for det som er en viktig sak for partiet og deres velgere, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.

Velgerlojaliteten har økt kraftig. 82 prosent av Frps velgere fra stortingsvalget i 2017 sier at de vil stemme på partiet igjen, mot 57 prosent i forrige uke.

De gjenværende regjeringspartiene Høyre og Venstre får en skikkelig smell.

Høyre er ikke lenger landets nest største parti etter et fall på 4,3 prosentpoeng fra forrige måling som ble tatt opp før Frps regjerings-exit.

Venstre halvert

Venstre halverer sin oppslutning, fra 4,1 til 2,1 prosent.

– Det ser derfor ut til at høyrevelgerne fra 2017 vil ha en tydelig blå profil på regjeringsprosjektet, samtidig som IS-kvinnesaken nok har påvirket, sier Stubban.

Frp-leder Siv Jensen er naturlig nok godt fornøyd med kanonmålingen.

– Det er veldig hyggelig. Vi får mange målinger om dagen som gir Fremskrittspartiet et løft, men det er lenge til valget og vi vet at vi må jobbe veldig hardt fremover for å vise oss velgernes tillit verdig, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen er også fornøyd med at Senterpartiet faller, til en oppslutning på 12,5 prosent (tilbake 4,3 prosentpoeng).

Videre får Arbeiderpartiet 25,6 (+0,2), Rødt 6,9 (+2,3), SV 7,7 (-0,2), MDG 5,4 (-0,5) og andre 2,6 (1,1).

I undersøkelsen er 1.007 respondenter spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen har en feilmargin på mellom 1,0 og 3,1 prosent.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!