Fremskrittspartiet ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i Østfold på 28 år. Oppslutningen er nesten halvert siden forrige stortingsvalg.

VGs siste partibarometer får Frp 9,1 prosent, ned 8,4 prosentpoeng sammenlignet med 2017-valget. Så sent som i 2005 samlet partiet nesten 27 prosents oppslutning i Østfold .

Østfold blir stadig rødere og grønnere, ifølge Østfold-målingen utført av Respons Analyse. Over 60 prosent velger Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG eller Rødt.

Også Høyre faller kraftig: 18 prosent (- 5,8), og Ap 29,9 (- 2,2), mens resten av partiene styrker seg. Størst framgang har Sp med 5,5 prosentpoeng til 14,2 prosent. Men det er ikke en jubelmåling for Trygve Slagsvold Vedums parti, som faller sammenlignet med tidligere lokale målinger. I juni hadde Sp to Østfold-målinger på 19-tallet.

Dersom dette blir valgresultatet, får Frp kun én representant fra Østfold på Stortinget: Erlend Wiborg, mot dagens to.

– Altfor dårlig, sier 1.-kandidat Wiborg.

– Hva har dere gjort feil?

 – Jeg tror det alltid er vanskelig å vite, og hadde vi visst helt eksakt hva, så hadde vi gjort ting annerledes. Vi har ikke vært flinke nok.

– Skremt velgerne over til Demokratene?

Frp lekker mest til gjerdet, altså de som er usikre på hva de skal stemme, men også til Ap, Høyre og «andre». Sistnevnte gruppe får 4,3 prosent, og hele 2,3 prosent går til Demokratene. På dagens måling fra Sentio/Nettavisen gikk det enda bedre: 2,8.

Wiborg mener partiet «hadde mange ulne kompromisser mot slutten i regjering, men nå er det et tydelig og klart Frp.» VG spør om man har skremt velgerne vekk:

– Var det feil av Sylvi Listhaug å ta avstand fra nasjonalkonservatisme? Har hun skremt velgere over til Demokratene?

– Jeg sitter ikke på fasiten. Jeg er klar til å drive valgkamp for å få tilbake velgere og sterkest mulig Frp.

– Men var det feil?

– Jeg sitter ikke på noe fasit.

– Det har du sagt.

– Og det er det jeg kommer til å si igjen. Jeg er opptatt av hva Frp ønsker å gjøre fremover. Alle velgere er velkomne til oss hvis de stiller seg bak vårt partiprogram.

600 personer har deltatt i målingen. Feilmarginen er på mellom 1,3 og 3,7 prosent.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂