Enda en måling bekrefter at Støre og Ap går mot en stjernesmell i Oslo. Nær halvpartens av de tapte velgere går til ytre venstre: SV, Rødt eller MDG.

– Oslo-folk har forlatt Arbeiderpartiet. Eller er det omvendt? spør Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm.

Ap har gjort det elendig på flere Oslo-målinger i det siste. Norstats måling for Aftenposten bekrefter den svært svake trenden, og gir partiet 20,6 prosent, et fall på 7,8 prosentpoeng siden valget for fire år siden. Nedgangen er også betydelig sammenlignet med Norstats forrige Oslo-måling før sommeren.

Resultatet er på nivå med Sentios måling for Nettavisen og Klassekampen forrige uke, da partiet fikk 20,1.

Leder i Oslo Ap Frode Jacobsen forklarer fallet med «klimasaken».

– Det vi ser i Oslo, er at de partiene som har klima som sin hovedsak, ser ut til å gjøre det bedre i Oslo enn nasjonalt. Det gjør nok at Ap mister noe oppslutning når dette blir den dominerende saken, sier Jacobsen.

Han mener en del velgere vil stemme SV eller Rødt for å demme opp for Sp.

Venstre får den største oppturen på målingen, og nesten dobler oppslutningen fra forrige måling til 10,6. Fremgangen er riktignok på mer beskjedne 2,2 fra valget i 2017 (8,4).

Dersom oppslutningen holder vil både partileder Guri Melby og Ola Elvestuen få plass på Stortinget.

Bøhler og Helgheim ute
Frp faller til 4,4 prosent (- 2,8), og dermed ser det dårlig ut for annenkandidat Jon Engen-Helgheim.

– De velgerne som vil ha meg på Stortinget, må stemme Frp. Hvis ikke er det en knallrød politiker som tar den plassen, og da vil problemene i Oslo bare øke, skriver Helgheim i en SMS til Aftenposten.

Ifølge denne målingen kjemper Helgheim om stortingsplass med Rasmus Hansson (MDG).

Helgheim mener Frps tilbakegang i Oslo kan skyldes det han kaller «omfattende svertekampanjer mot meg og Frp» fra en del partier og grupperinger, og som han mener mediene er lite interessert i å ta tak.

Også Jan Bøhler (Sp) er ute, Senterpartiet noteres til 2,3 prosent.

Høyre størst

Høyre er igjen størst i Oslo med 24,6, og dermed er Mathilde Tybring-Gjedde inne på det utsatte femteplassen.

Miljøpartiet De Grønne får 9,3 prosent, opp 3,3 fra 2017, men kraftig ned fra 2019-valget (15,3). Det betyr likevel at både Lan Marie Berg og Rasmus Hansson får stortingsplass.

SV og Rødt står på stedet hvil sammenlignet med juni, men en oppslutning på henholdsvis 13,8 prosent og 9,1 prosent. Det vil gi tre mandater til SV og to til Rødt – en fremgang på ett mandat for begge partier.

KrF får en oppslutning på 1,9 prosent. I kategorien «andre» er Demokratene størst, og får 1,3 prosent.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.