Geir Ugland Jacobsen, Demokratene. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Kategorien «andre partier» er nesten doblet på en ny måling. 12 prosent av velgerne FrP har tapt, går til denne kategorien, og de fleste av dem velger partiet Demokratene.

De rødgrønne partiene har fremdeles flertall, men faller på Kantars siste måling for TV 2.

Ap får 20 prosent, en nedgang på 2,4 prosentpoeng sammenlignet med Kantars januarmåling, Sp får 19,9 prosent (–1,8), og SV får 5,9 prosent (–1,7). De tre partiene faller alle mer enn de andre partiene på Stortinget, men holder på flertallet med 86 mandater.

FrP halvert på fire år

Siden det er valgår, har TV 2 sammenlignet partienes oppslutning med samme måned for fire år siden.

Den største taperen er FrP, som har mer enn halvert oppslutningen sammenlignet med februar for fire år siden. Da lå partiet på 15,7 prosent på Kantars måling. Nå får partiet 7,7 prosent.

13 prosent av FrPs velgere fra februar 2017 går til Høyre og Senterpartiet. 12 prosent av dem går til kategorien «Andre partier», og her er det partiet Demokratene FrP-velgerne helst går til, skriver TV 2.

Det overrasker ikke tidligere fylkesleder i Oslo FrP, Geir Ugland Jacobsen, som selv har meldt overgang til Demokratene.

– Jeg føler jeg er en mye mer markant bærer av DNA-et fra Anders Langes Parti enn det politikerne som i dag styrer FrP er, sier Jacobsen.

Høyre stødig på topp

Høyre befester posisjonen som landets største parti, med 25,3 prosent (+1,1). Men høyresiden er langt unna et flertall. Frp får 7, 7 prosent (+0,3), Venstre får 4,2 prosent (+1,9), mens KrF ligger under godt under sperregrensen med 2,8 prosent (–0,5).

MDG får 5,0 prosent (+1,6) og Rødt 5,2 (–0,1). Kategorien «andre partier» får 4,1 prosent (+1,9).

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 974 personer i perioden 25. januar til 29. januar. Feilmarginen er på mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.