Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet). Foto: Torstein Bøe / NTB

Det går fra ille til verre for Senterpartiet. I en ny måling får partiet en oppslutning på bare 6,6 prosent. De borgerlige partiene får flertall, og Frp øker mest.

Starten på det nye året har vært begredelig for de to rødgrønne regjeringspartnerne Ap og Sp. Spesielt har Sp falt dramatisk i meningsmålingene, og regjeringsdeltakelsen fremstår mer og mer som et tapsprosjekt for partiet.

NTB skriver om saken, og viser til denne nye målingen som nå foreligger.

Fra valgresultatet på 13,5 prosent i september 2021 har Senterpartiet halvert sin oppslutning og ender på 6,6 prosent i april, viser Kantars måling for TV 2.

Gruppeleder i Ringsaker Senterparti, Odd-Amund Lundberg, sier til TV2 at partiet har blitt mindre tydelig de siste månedene:.

– Etter vi kom i regjering har vi vært alt for usynlige, mener Lundberg.

Han legger til:

– Det fremstår mer som vi sitter i baksetet, enn i framsetet, og som regjeringsparti er det viktig at man sitter i forsetet og holder i rattet, sier Lundberg som tidligere har etterlyst flere tiltak fra regjeringen for å demme opp for økende drivstoffpriser.

Arbeiderpartiet går opp 1,5 prosentpoeng på april-målingen og ender på 23,2 prosent, hvilket uansett er et svakt tall for partiet.

Nå har har Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet flertall med 86 mandater til sammen, selv om KrF er under sperregrensen.

Høyre går opp 1,3 prosentpoeng til 27,7 prosent oppslutning og er det største partiet, ifølge målingen. Frp er det partiet som går mest opp med 3,9 prosentpoeng til 13,9 prosent.

Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener årsaken til fallet er at partiet fikk en krevende start i regjering, men at fokuset nå må være på å håndtere krigen i Ukraina:

– Nå skal vi bare gjøre jobben, og dette er en måling av mange hundre som kommer til å være fram mot valget om tre og et halvt år. Det viktigste nå er å styrke Forsvaret, styrke sivile beredskap og ta imot flyktninger på en på en god måte. Så får målinger gå litt opp og ned, og så får vi styre trygt så lenge, sier han til TV 2.

Høyre-leder Erna Solberg gleder seg over resultatene fra målingen, men støtter Vedum i at fokuset bør være på krigshåndteringen.

Målingen viser disse tallene:

H: 27,7 (+1,3), Ap: 23,2 (+1,5), Frp: 13,9 (+3,9), SV 8,3 (-1,2), Sp 6,6 (-1,8), Rødt 5 (-2,8), V: 4,3 ( (-0,8), MDG 3,4 (-0,2), KrF 3,3 (-0,6 ), Andre 4,4 (+0,8).

De to ytterliggående sosialistpartiene og Nato-motstanderne Rødt og SV forsetter tilbakegangen, det samme gjør MDG.

Man merker seg også at Andre nå er er oppe på over 4 prosents oppslutning, her er Demokratene det største partiet. Men tallene er av ukjente grunner ikke spesifisert i TV2-artikkelen om saken.

Les også: 

Lundteigen tar et hardt oppgjør med passiviteten i Sp-ledelsen

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.