Nytt

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) klarer ikke å fange velgerne. Halvannen uke før valget får Ap bare 19,6 prosent i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet er den store taperen på den siste Oslo-målingen fra TV 2. Partiet får støtte fra bare 19,6 prosent av velgerne.

Det er en tilbakegang på hele 12,4 prosentpoeng fra forrige valg i hovedstaden. 19,6 prosent er nesten på nivået ved valget 1901 da Ap fikk 17,6 prosent av stemmene. Bakgrunnstallene i TV 2-målingen viser at Arbeiderpartiet kun er største parti i ytre øst, altså bydelene i Groruddalen og Søndre Nordstrand.

Under halvparten av velgerne som stemte Ap ved stortingsvalget i 2017, sier de vil stemme på partiet i dag.

MDG er nær ved å doble oppslutningen fra forrige valg med 16 prosent, en fremgang på 7,9 prosentpoeng.

Også SV går fram med 3,6 prosentpoeng fra forrige valg til 9 prosent mens Rødt øker med 4,1 prosentpoeng til 9,1 prosent. Fremgangen for De Grønne, SV og Rødt sikrer partiene på venstresiden et knapt flertall med 31 av 59 seter i bystyret.

Høyre går også kraftig tilbake fra forrige kommunevalg. Partiet får 23,3, og er ned hele 8,5 prosentpoeng.

Fremskrittspartiet får 6,1 prosent, fram 0,1 fra kommunevalget i 2015. Folkeaksjonen nei til mer bompenger får 7,8 prosent på Oslo-målingen. FNBs oppslutning klart høyere i ytre øst, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, enn i resten av byen.

Målingen er laget av Kantar for TV 2 i tidsrommet 23. til 28. august med telefonintervjuer av 1.195 personer i Oslo. Dette den største Oslo-målingen så langt i valgkampen.