SV-leder Audun Lysbakken (i midten). Foto: Terje Pedersen / NTB

SV får en oppslutning på 8,8 prosent på FriFagbevegelses novembermåling. Dermed fortsetter de framgangen på målingene etter valget. FrP går mest frem, mens MDG synker dypere og dypere.

NTB beretter om fremgangen for et SV i opposisjon.

Dette er inspirerende tall før de harde forhandlingene med Ap og Sp om statsbudsjettet. Når oppslutningen øker, er det givende at stadig flere er enige med det prosjektet vi står for, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

På målingen Opinion har laget for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB, går partiet fram 0,4 prosentpoeng fra oktobermålingen, til 8,8 prosent. Ved valget i høst fikk partiet 7,6 prosents oppslutning. Også på oktobermålingene gjorde SV det godt.

NTB forteller at SV lå et stykke over valgresultatet på snittet av målingene i månedene før valget, ifølge nettstedet Poll of polls. Partiet ser altså ut til å gjøre det bedre i målinger enn i valg.

Plassert på sidelinjen som et opposisjonsparti uten direkte innflytelse i regjering kan SV enkelt innta standpunkter de ikke trenger å stå til ansvar for å finansiere og gjennomføre i praksis. De kan fortsette med sin spesialøvelse: å leke politikk.

Et utpreget overbudsparti som SV har alltid  penger i overflod til «gode tiltak», på alle tenkelige områder. Uansett hva en sittende regjering med ansvar beslutter å bevilge til et gitt formål, en oppgave, en samfunnsutfordring, vil SV automatisk mene at «det ikke er nok».

Slikt skaper naturligvis oppslutning hos velgere som har interesser knyttet til hver av de aktuelle sakene. Over litt tid vil nokså store deler av befolkningen oppleve at SV er det partiet som «tar deres hjertesak på alvor».

I disse dager, da statsbudsjettet skal på plass, møter de nyslåtte regjeringspartiene Ap og Sp i økende grad veggen i form av samfunnsøkonomiske realiteter. Mange av deres valgkampløfter er allerede avlyst, som eksempelvis i den aktuelle feriepengesaken.

Samtidig er Senterpartiets friske utspill fra valgkampen knyttet til høye strømpriser, blitt til et nesten ynkelig ubetydelig «tiltak»  fra finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum.

SV trenger derimot ikke tenke så mye som ett sekund på økonomiske realiteter. Slikt har partiet aldri bekymret seg for, de kan i kjent stil fortsette å sutre over at «det er for lite» penger på bordet til ditt og datt. Da stiger galluptallene.

Det positive for regjeringspartiene Ap og Sp er at de slipper å forholde seg til SV som partner ved Kongens bord. Da hadde trolig pilene pekt en annen vei for SV nå.

Mange registrerer også at nedgangen bare fortsetter for MDG og begynner å arte seg som en dyp krise for det ytterliggående partiet.

MDG faller mest og får 3 prosents oppslutning på målingen. Det er 0,8 prosentpoeng lavere enn på oktobermålingen og 0,9 prosentpoeng lavere enn et valgresultat som i seg selv var en katastrofe, da partiet havnet under sperregrensen.

Selv drahjelp fra massiv, ensidig klimamisjonering i alle medier omkring klimatoppmøtet har altså ikke hjulpet MDG. Da vil mange undres på om det i det hele tatt finnes håp for partiet.

På FriFagbevegelses måling holder regjeringspartiene Ap og Sp stand med en økning på 0,2 prosentpoeng hver, til henholdsvis 26 og 13,3 prosent.

FrP er partiet som går mest fram, med en økning på 1 prosentpoeng fra oktobermålingen, til 12 prosent.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (endring fra oktobermålingen i parentes): Høyre 20,9 (-0,6), Rødt 5,3 (0,0), Venstre 4,8 (+0,2), KrF 3,6 (-0,2) og Andre 2,2 (-0,3).

Målingen er basert på 962 telefonintervjuer i perioden 2. til 8. november. Feilmarginen ligger på 1–3 prosent.

Les også:

Lettere uten SV på laget: Den nye regjeringen sier nei til å hente IS-kvinner

 

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Les også denne, mer aktuell enn noensinne:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.