Norges nye utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier nei. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norske IS-kvinner i Syria får en kald skulder fra Norges nye utenriksminister. Det ville trolig blitt en vanskeligere avgjørelse hvis SV hadde kommet med i regjeringen. Nå er SV på sidelinjen og sutrer.

NRK melder om saken, og forteller at den nyutnevnte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ikke vil hente IS-kvinner og deres familier.

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere, sier Huitfeldt til NRK.

Det er den «norske» terrorsiktede Aisha Shezadi Kausar som ifølge NRK håper at en ny regjering vil hente henne og sønnen fra Syria. Men så langt ser det ikke ut til at hennes forhåpninger vil gå i oppfyllelse.

NRK opplyser at det til sammen er fire norske statsborgere i leirene Al Hol og Roj. Alle kvinnene er siktet av PST for deltagelse i en terrororganisasjon. To kvinner med barn skal ha bedt om å bli returnert til Norge.

Huitfeldt forteller til NRK at hun følger saken nøye:

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for barna, sier hun.

Men hun vil ikke love hjelp ut over konsulær bistand. Dette fører som forventet til kritikk fra den mer ytterliggående venstresiden:

Hjelpeorganisasjonen Redd Barna mener den nye regjeringen er forpliktet til å hente hjem barna med mødrene sine, skriver NRK.

– Vi er svært skuffet over disse utspillene, og vi mener det er et svik mot barna dersom de ikke hentes hjem, sier direktør Gunvor Knag Fylkesnes om uttalelsene til Huitfeldt.

Også partiene til venstre for Arbeiderpartiet ønsker at de norske statsborgerne skal returneres. Ett av dem er SV, som var på nippet til å gå inn i denne nye regjeringen. Med SV på laget ville det antagelig blitt en stor diskusjon innad  i regjeringen om saken.

– Norge har et juridisk og et moralsk ansvar for å hente hjem norske borgere og deres barn, skriver SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, i en e-post til NRK.

Noe mer enn slike klageskriv kan ikke SV bidra med fra sin selvvalgte plass på sidelinjen.

FrP er faktisk det eneste partiet på Stortinget som sier klart nei til å bistå IS-kvinner med retur. I fjor gikk FrP ut av regjering da en norsk kvinne og hennes to barn ble hentet fra Al Hol-leiren i Syria.

Stortingsrepresentant i FrP Erlend Wiborg mener ifølge NRK at Kausar og de andre kvinnene ikke har noe i Norge å gjøre.

– Fremskrittspartiet er klare på at her må Norge si nei. Vi henter ikke terrorister til Norge. Det vil skape sikkerhetsutfordringer for oss alle, sa Wiborg til NRK i går.

Les mer om IS-kvinner: 

– Norske skattebetalere skal ikke betale et øre mer enn nødvendig for IS-kvinnen!

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :
Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.