Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar (30) ønsket å få hjelp til å reise med sønnen hjem til Norge. Nå har hun ombestemt seg. Det har hun også gjort tidligere.

NTB skriver om snuoperasjonen fra IS-kvinnen som befinner seg i Syria, og siterer utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap):

– Ingen av de norske IS-kvinnene i Syria ønsker konsulær bistand fra Utenriksdepartementet, sier Huitfeldt til Aftenposten.

Aisha Shezadi Kausar (30) fra Bærum ba i 2021 om hjelp til å reise hjem til Norge. Via sin advokat har hun nå sagt at hun nå har kommet på andre tanker, og likevel ikke ønsker bistand fra UD til dette.

På spørsmål om hvorfor Kausar har ombestemt seg, svarer Huitfeldt:

– Nei, jeg vet ikke hvorfor. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det er klart at mange som har returnert, er blitt straffeforfulgt i de landene de er blitt returnert til.

Utenriksdepartementet er kjent med at fire norske kvinner tilknyttet IS med til sammen fire barn fortsatt er i Syria. Ingen av disse ønsker nå å reise hjem til Norge.

Kausar har ombestemt seg også tidligere. I 2018 ba hun UD om bistand, men angret året etter. I 2021 ble forholdene i leiren verre, og hun ønsket på ny å få hjelp fra UD.

Men utenriksminister Huitfeldt gir ikke dermed opp sine bestrebelser for å få hentet disse kvinnene og deres barn til Norge:

– Det er skadelig for barn å fortsette å bo i leirene. Derfor har vi, så langt det har vært mulig, vært opptatt av å undersøke situasjonen for barna som befinner seg i leirene, sier Huitfeldt.

Les også: 

Tyskland henter IS-kvinner fra Syria

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.