Den terrorsiktede IS-kvinnen blir intervjuet i al-Hol-leiren i fjor vår. Skjermdump, NRK

IS-kvinnen har i avhør med PST hevdet at den «norske» jihadisten Bastian Vasquez mishandlet en ettåring til døde. Arfan Bhatti og Aisha Shezadi Kausar var barnets foreldre.

Etter at hun ble pågrepet på Oslo lufthavn i januar har den såkalte IS-kvinnen (30) i en rekke avhør forklart seg om de nesten åtte årene hun bodde i Syria, for det meste i IS-kontrollerte områder, melder NRK.

Statskanalen nevner imidlertid ikke Vasquez ved navn, og omtaler den norskpakistanske terrorsiktede kvinnen som «Oslo-kvinnen».

IS-kvinnen har også beskrevet hvordan en ett år gammel gutt fra Norge døde etter å ha blitt tatt med til IS-kalifatet. Det har tidligere vært oppgitt at gutten ble to år.

På grunn av dette dødsfallet ble Bastian Vasquez drept av IS, hevdet Åsne Seierstad i boken «To søstre», men dette skal være første gang norsk politi har fått en forklaring fra en person som var til stede da gutten døde.

– Vi er kjent med opplysningene om at barnet har dødd i Syria og den norske mannens angivelige rolle i dødsfallet, sier politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste, Per Niklas Hafsmoe, til NRK.

Gutten var født på Bærum sykehus i 2013 og var norsk statsborger. Shezadi Kausar tok ham med til Syria i august 2014. Barnet skal hun ha fått med en annen «norsk» islamist, Arfan Bhatti, som tidligere var sammen med TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Aisha Shezadi Kausar var først gift med Bhatti. Han var allerede var gift, så Shezadi ble hans kone nummer to i et religiøst ekteskap. Ekteskapet var en fiasko.

På bryllupsreisen tok hun av seg nikaben for første gang. «Bryllupsreisen til Hafjell ble en katastrofe. I bilen hjem vekslet de knapt et ord. Islamisten hadde gått lei av henne nærmest fra første stund», skriver Seierstad.

Bhatti skilte seg fra Kausar med tre ord i en SMS.

I Syria ble hun Vasquez’ kone nummer to, har Stavanger Aftenblad tidligere skrevet.

Da skal mishandlingen av ettåringen ha startet.

I avhør med PST har 30-åringen forklart at Vasquez slo barnet gjentatte ganger med slag av ulik styrke. Bare fire måneder etter at gutten kom til Syria døde han – 18 måneder gammel.

I forklaringen til PST har kvinnen fortalt at dødsfallet skjedde da mannen var alene på et rom med gutten. Han skal ha byttet bleie på ettåringen, som våknet og begynte å gråte. Det skal fremmedkrigeren ha mislikt sterkt.

Han skal deretter ha slått barnet til gutten kastet opp, ifølge kvinnens forklaring.

NRK møtte IS-kvinnen i al-Hol-leiren i mars i fjor og snakket med henne om ettåringens død, men har valgt å ikke publisere detaljene før nå.

Opplysningene om dødsårsaken sammenfaller med det Aisha Shazadi Kausar, barnets mor, har fortalt.

– Aisha sa til meg at han ble banket og mishandlet av det norske IS-medlemmet. Hun sendte meg bilder av ham full av blåmerker, forteller en tidligere venninne av Kausar til NRK.

Aisha Shazadi Kausar, som fortsatt sitter internert i Syria, vil ikke kommentere sønnens dødsfall.

PST har sendt opplysninger fra avhøret til Oslo politidistrikt, som skal avgjøre om dødsfallet skal etterforskes.

En IS-domstol skal ha kontaktet Ubaydullah Hussain og Mohyeldeen Mohammad for å be dem om å være karaktervitner for Vasquez etter at han ble anklaget for drapet på barnet.

I en dom mot Hussain skriver Oslo tingrett at de to var kontaktet «i en pågående sak for en ISIL-domstol i Syria. N.N. var beskyldt for å ha sparket i hjel» sønnen til Kausar.

I avhør har den terrorsiktede kvinnen forklart at IS-domstolen henla saken fordi ett kvinnelig vitne ikke var nok til å dømme mannen etter islamsk rett.

Våren 2015, seks måneder etter ettåringens død, kom det meldinger om at Bastian Vasquez var drept.

IS-kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, ønsker ikke å kommentere saken.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.