IS-kvinnen som ble hentet tilbake til Norge i januar har fortalt PST at en annen norsk IS-kvinnes barn ble mishandlet til døde i Syria. Foto: Privat.

Sønnen til den norske IS-kvinnen Aisha Shazadi Kausar og norske IS-krigeren Arfan Bhatti døde halvannet år gammel i Syria. IS-kvinnen som ble hentet tilbake til Norge i januar har forklart for PST at gutten ble mishandlet til døde av en annen norsk IS-kriger; Bastian Vasques. Til tross for at Vasques er antatt død, åpner politiet etterforskning.

NRK skriver at politiet har åpnet etterforskning for å finne ut hva som skjedde med gutten i Syria.

– Vi har opprettet en sak for å avdekke hva som har skjedd med barnet, om det er utsatt for noe straffbart og om noen kan stilles til ansvar for dette, sier politiinspektør Tina Bjarkø Helleland til NRK.

Helleland er leder for påtaleavsnitt for drap- og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt.

Den terrorsiktede IS-kvinnen som i januar i år ble hentet tilbake til Norge, har forklart i avhør at en norsk, mannlig fremmedkriger brukte tiltagende mer vold mot ettåringen. IS-kvinnen mener at nordmannen forårsaket barnets død.

IS-medlemmet Vasques skal ha slått den lille gutten gjentatte ganger med slag av ulik styrke. NRK melder at nordmannen nå har fått status som mistenkt i saken.

– Vi har mottatt opplysninger fra PST om at et norsk barn skal ha blitt utsatt for alvorlig vold og at barnet ikke lenger lever. Gjennom vitneopplysninger er en norsk fremmedkriger angitt som gjerningsperson. Han er mistenkt i saken. Vi har imidlertid grunn til å tro at han ikke lenger lever, sier Helleland til NRK.

Den mistenkte er antatt død, men politiinspektøren vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser dette vil ha for saken.

Den hjemhentede IS-kvinnen, barnets mor Aisha Kausar og Bastian Vasques bodde i samme hus da de tilsluttet seg kalifatet.

– Undersøker politiet om noen kan ha hatt muligheten til å stoppe volden mot barnet?

– Ja, vi vil undersøke om noen kan stilles til ansvar for disse handlingene, svarer Helleland til NRK.

Barnets mor, Aisha Shazadi Kausar, er  fortsatt internert i leiren Roj nordøst i Syria. I følge NRK vil politiet vil ikke svare på om det er aktuelt å reise til Syria for å avhøre Kausar.

– Vi har utarbeidet en plan for etterforskingen. Vi skal primært etterforske i Norge, men også se på muligheten for å innhente informasjon via internasjonal etterforskning, sier Helleland til nyhetskanalen.

I en oppdatert versjon av saken ble navnene til Bhatti og Vasques forbyttet, slik at det så ut til at Bhatti var mistenkt for å ha drept barnet. Det riktige er at Bhatti var barnets far, mens Vasques er mistenkt.
Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.