Frp-leder Sylvi Listhaug legger press på regjeringen og vil ha en snarlig avklaring om eventuell bistand til en norsk syriafarer. Foto: Lise Åserud / NTB

Sylvi Listhaug raser mot nyheten om at terroristen Aisha Shezadi Kausar har bedt Utenriksdepartementet om hjelp for å komme tilbake til Norge.

Listhaug er tindrende klar på sin Facebook-side tirsdag kveld:

– Etter å ha reist ned til Syria for å spre terror har nå terroristen Aisha Shezadi frekkhet til å be Norge om hjelp. Det var nøyaktig dette Frp advarte mot. Norge skal ikke hente hjem IS-terrorister. Nå er det nok. Enig?

Til NTB sier Listhaug at den som slutter seg til en terrororganisasjon, får klare seg selv.

– Nok er nok, og jeg forventer en snarlig avklaring fra regjeringen om de virkelig har tenkt å hjelpe denne terroristen eller andre IS-sympatisører til Norge, sier Listhaug.

Tirsdag skrev Aftenposten om at Aisha Shezadi Kausar (29) har bedt Utenriksdepartementet om konsulær bistand. Hun reiste til Syria i august 2014, bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS) og ble islamisten Bastian Vasquez’ andre kone.

Shezadi Kausar bor nå i flyktningleiren Roj i Syria, sammen med en sønn. Hun mener situasjonen har forandret seg i leiren det siste året, og omgivelsene er ikke lenger trygge nok.

– Null komma null sympati

Høyres justispolitiske talsperson Peter Christian Frølich sier til Aftenposten at hans sympati for kvinnen er «null komma null», og at det blir opp til domstolen å avgjøre skyldspørsmålet.

SVs Petter Eide mener kvinnen må straffeforfølges i Norge. Han gir også uttrykk for at han er overrasket, ettersom han trodde det ville ha en avskrekkende effekt at en annen kvinne nylig ble dømt til tre år og seks måneders fengsel.

I januar 2020 hentet Norge den såkalte IS-kvinnen, som nylig ble dømt til fengsel i 3,5 år, og hennes to barn til Norge.

Hennes da fem år gamle gutt, som var «alvorlig syk» og «dødssyk» i Syria, ble på uforklarlig vis «antatt syk» idet han krysset grensen til Norge. At regjeringen hentet kvinnen og hennes to barn til Norge førte til at regjeringen sprakk.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.