Røde Kors mener Norge må følge danskene og «hente hjem norske mødre og barn» som er igjen i leirene i Syria.

– Danmark har nå besluttet å hente hjem mødre og barn fra leirene i Nord-Øst Syria. Nå er det på høy tid at også Norge tar ansvar for egne statsborgere, og henter hjem de mødrene og barna som er igjen i Syria, sier Ivar Stokkereit, som er leder for folkerettsenheten i Røde Kors, i en uttalelse til NTB.

Tidligere tirsdag skrev danske medier at den danske regjeringen vil hente tre mødre med dansk statsborgerskap og deres 14 barn fra Syria til Danmark.

Flere norske statsborgere er også igjen i Syria, og blant annet har Aisha Shezadi Kausar (29) bedt UD om hjelp til å komme til Norge med sønnen. Hittil har norske myndigheter kun hentet hjem én person i lignende situasjon, en kvinne som nylig ble dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i IS.

Saken førte i sin tid til stor politisk uenighet internt i statsminister Erna Solbergs (H) regjering, og Frp endte opp med å gå ut av regjering.

Røde Kors mener at det eneste riktige er å hente de norske statsborgerne til Norge, og mener barna i leirene i Syria har en oppvekst preget av vold, overgrep, sult og frykt.

– Nå må Norge følger etter og sørge for at norske borgere i leirene i Nordøst-Syria hentes hjem. Dersom man mistenker at norske borgere har begått forbrytelser, må dette etterforskes av norske myndigheter, og man må eventuelt ta ut tiltale her hjemme, sier Stokkereit.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.