Sakset/Fra hofta

Menn som transporteres bort fra det siste IS-kontrollerte området Baghouz i Deir al-Zor-provinsen, dekker sine ansikter. De ønsker ikke å bli gjenkjent, dvs de er IS. Bildet tatt 20. februar. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

En rekke figurer står frem og argumenterer for at Norge må hente IS-barna og deres mødre hjem. NTB siterer eksperter som hevder det med styrke.

Omkring 40 barn og 10 kvinner som er norske statsborgere, sitter i interneringsleirer i de tidligere IS-områdene. Folkerettsekspert sier Norge må få dem hjem.

I dag anslår PST at det er omkring 40 barn som har norske foreldre i området. De fleste er internert i leire i Irak og Syria under svært dårlige forhold.

Forsker Nina Øie Iversen, som har kartlagt de norske kvinnene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, opplyser at alle har fått barn etter at de ankom krigssonen, ifølge opplysninger hun har fått. (..)

Omkring 40 barn og 10 kvinner som er norske statsborgere, sitter i interneringsleirer i de tidligere IS-områdene. Folkerettsekspert sier Norge må få dem hjem.

I dag anslår PST at det er omkring 40 barn som har norske foreldre i området. De fleste er internert i leire i Irak og Syria under svært dårlige forhold.

Forsker Nina Øie Iversen, som har kartlagt de norske kvinnene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, opplyser at alle har fått barn etter at de ankom krigssonen, ifølge opplysninger hun har fått. (NTB)

Innlysende ansvar

Men den eller de som i første rekke har ansvar for barna er deres foreldre. Det hopper «ekspertene» elegant over. Det er mødrene som dro ned til Syria og giftet med seg med blodtørstige mordere, som bærer ansvaret. Så lenge «ekspertene» og politikere som Abid Raja unngår de sentrale spørsmålene, faller deres ord på stengrunn.

Folkerettsekspert Ivar Stokkereit i Røde Kors sier at norske barn skal ikke være fengslet eller internert.

-Norske myndigheter har et særlig ansvar for å få dem ut og sørge for den rehabiliteringen og oppfølgingen de trenger, sier han. (NTB)

Det virker som om «ekspertene» tror at Norge er et hotell man kan sjekke inn og ut av etter behov. Norge er klar over at barna har fått en tragisk skjebne, men det er særlige ansvaret er det mødrene som bærer.

Det virker lettvint å si at de må ta sin straff og deretter være skuls De samme «ekspertene» vil trolig melde seg når disse mødrene kommer hjem og hevde at det ikke finnes bevis mot dem, og at de må slippes fri.

I krig med Norge

Men det groveste er at de helt utelater at disse kvinnene sluttet seg til en bevegelse som har erklært Vesten krig. De blodige angrepene i Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike og Storbritannia er bevis på det.

Men når man hører på «ekspertene» får man inntrykk av at det finnes et slags kontraktforhold mellom IS-kvinnene og Norge: Hvis vi behandler dem pent kommer ikke barna deres til å vokse opp som terrorister. De kommer til å belønne godhet med godhet.

Er det noe som helst belegg for en slik påstand? Var det dårlig behandling som gjorde at IS gikk løs på Bataclan-konserthall og slaktet publikummere? Eller publikummere på Stade de France? Eller folk som var ute og feiret nasjonaldagen i Nice?

Det er faktisk det disse ekspertene sier: De overser at IS er en bevegelse som fører krig, ikke bare mot myndighetene, men mot sivilbefolkningen.

Når spørsmålet om å slippe inn jihadister vekker så sterke reaksjoner, er det nettopp fordi folk har forstått noe som hverken «ekspertene» eller politikere og medier ønsker å innrømme.

 

Hvis du er opptatt av tematikken rundt IS vil du kanskje være interessert i møtet Document holder sammen med Omnibus forlag 7. mars:

 

Meld deg på til vårt møte i Oslo Militære Samfund

torsdag 7. mars kl 1900

Torgrim Titlestad har vært redaktør og medforfatter til boken «Revolusjonens barn. Politiske utopiers makt i Norge: Venstresiden mellom demokrati og diktatur 1911–2018». Den utkommer på 100-årsdagen for dannelsen av Komintern, og presenteres på et møte i Oslo Militære Samfund torsdag 7. mars kl. 19:00.

Kommunismen slo inn i Arbeiderpartiet, og noe ble hengende igjen selv om Ap valgte parlamentarismen. ML-bevegelsen var en ny totalitær bølge. Nå er Norges frihet truet av islam, og Ap og MLs fortid har svekket vår motstandskraft. De lange historiske linjene betyr noe. Vi trekker dem på møtet.

meld deg på her

Les også