PST sier det blir viktig å avdekke om de to IS-siktede somalisk-norske søstrene sympatiserer med ideologien ekstremistgruppa IS står for.

– Vårt mandat er å etterforske denne saken og sørge for å avdekke hvorvidt de har begått noe straffbart eller ikke. Da er det sentralt å kartlegge hva de nå tenker og hva de tidligere har tenkt, sier politiadvokat Kathrine Tonstad i PST til NTB.

De to søstrene, som ble født i Somalia og hentet til Norge og Bærum av sin somaliske far, ankom Norge med sine tre barn natt til onsdag etter å ha bedt norske myndigheter om hjelp til å komme seg til Norge fra al-Roj-leiren i Syria, dit de dro frivillig som tenåringer.

Kvinnene er nå 29 og 25 år gamle, ifølge VGs opplysninger. Den eldste av søstrene har to døtre, den yngste har én datter. Fedrene til barna var tilknyttet IS. (VG)

Faren, som i likhet med døtrene er norsk statsborger, sier på telefon fra Somalia til Dagsrevyen at han er lettet, og han tror det vil være mye bedre for dem og deres tre barn å være i Norge (som han kaller «hjemme»):

De reiste frivillig til Syria høsten 2013, etter å ha blitt radikalisert gjennom Islam Net og Profetens Ummah.

Risikerer å hente hjem IS-sympatisører

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal så snart som mulig starte avhør i saken. Begge kvinnene er siktet for deltakelse i ekstremistgruppa IS.

Tonstad sier det blir viktig i etterforskningen å ta for seg deres ideologi gjennom hele denne tidsperioden.

– Risikerer man at Norge har hentet hjem to aktive IS-sympatisører?

– Ja, det gjør man. Kvinnene har selv ønsket å komme tilbake til Norge, og de får selv uttale seg om hva som har vært deres motivasjon for det, sier Tonstad til NTB.

– Det å uttrykke sympati med noe er ikke straffbart i seg selv. En passiv tilstedeværelse i et område er heller ikke straffbart. Det må være noe kvalifisert og aktivt, sier hun.

Dro hjem for barnas beste

Søstrenes advokat Geir Lippestad sa til TV 2 onsdag at motivet for hjemreisen i hovedsak var hensynet til barnas interesser.

– Motivet for å komme hjem er rett og slett fordi de ønsker å komme tilbake til Norge, ikke minst på grunn av barna. De er norske statsborgere. De har levd i en situasjon i en interneringsleir som er helt grusom, og som ingen barn skal oppleve, sa han til kanalen. (NTB)

Les også:

Somalisk-norske IS-kvinner med barn hentes fra Syria til Norge

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.