Interpols bilde av Ayan og Leila Juma ble i 2013 offentliggjort av BBC.

De to somalisk-norske søstrene i Bærum som brøt med familien og sluttet seg til den islamske staten (IS) i Syria i 2013, er på vei tilbake til Norge fra Syria, hvor de har vært internert etter IS’ fall. Det opplyser Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Ayan og Leila Juma, som ble identifisert av en rekke medier for ti år siden, da faren forgjeves prøvde å få dem hjem, returnerer til Norge etter eget ønske – sammen med tre barn, samtlige døtre.

«Norske myndigheter har bistått to voksne og tre barn med å reise fra al-Roj-leiren i Syria. De to kvinnene er gjort kjent med at de vil bli pågrepet når de kommer til Norge. Hensynet til barna har vært avgjørende for hjemhentingen», skriver UD til VG.

Søstrene, som nå er 29 og 25 år gamle, ble radikalisert i Norge av den islamske ekstremistgruppen Profetens Ummah.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fremhever hensynet til de tre barna:

– Levekårene i leirene er svært dårlige og farlige. Disse norske barna har i lang tid bodd i leire som ingen barn burde leve i. I leirene er det også en fare for at barn kan bli radikalisert og senere rekruttert til terrorbevegelser. I Norge kan barna få den oppfølgingen som de trenger, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Søstrene risikerer straffeforfølgelse i Norge, og har fått utnevnt Geir Lippestad som forsvarer.

Forberedelsene og transporten ut av Syria har vært strengt hemmelig, skriver VG.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.