Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) diskuterte nylig kvinners rettigheter med Taliban på et møte i Oslo. Det var ikke spesielt fruktbart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Taliban nektet kvinner å gå om bord i fly i Kabul fredag, fordi de reiste uten mannlig verge. Dette til tross for det nylige møtet om kvinnerettigheter mellom Taliban og Norges utenriksminister.

Document skrev om hvordan Taliban nektet flere kvinner å reise med fly fra flyplassen i Kabul. Hvorfor? Jo, fordi de var kvinner og ikke hadde med seg mannlig verge. Slik fungerer det i det islamske landet.

Nettopp situasjonen for kvinner i Afghanistan var et sentralt tema da norske myndigheter for kort tid siden inviterte Taliban til Oslo for samtaler.

Her ble det diskutert kvinners frihet, rett til utdanning, arbeid og andre grunnleggende rettigheter i samfunnet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mente det var viktig å snakke med Taliban om dette, og trodde åpenbart at litt «dialog» var det som skulle til for å få saker og ting på stell i Afghanistan.

Derfor ble en gruppe Taliban-topper fløyet inn til Norge i et charterfly betalt av norske skattebetalere. Anniken Huitfeldt skulle fortelle dem hvordan man oppfører seg overfor kvinner.

Men nå, bare uker etter dette besøket, er det svært lite som tyder på at disse samtalene har resultert i annet enn en sponset Europa-tur for Taliban-toppene.

For når Taliban fortsetter en praksis med blant annet å hindre kvinner i å fly, viser det hvor totalt likeglad islamist-regimet er med hensyn til hva som ble sagt på Oslo-møtet, og hva Norges utenriksminister måtte mene om noe som helst.

De kunne ikke brydd seg mindre. De gjør i praksis narr av den norske regjeringen.

Tydeligere kunne man ikke fått demonstrert de oseaner av avstand det er mellom vår vestlige tenkemåte og den middelalderske patriark-kulturen som råder i en del islamske land.

Dette sier også noe om hvor naivt det er å innbille seg at mennesker fra slike kulturer enkelt kan «integreres» i et samfunn som det norske.

Det er som å tro på julenissen.

Les også: 

Anniken Huitfeldt latterliggjøres av USA-senator: – Det mest naive jeg har hørt

Denne bør også leses:

Huitfeldt skuffet over løftebrudd fra Taliban

Bidra til at flere får glede av Document:

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.